SALT LAKE CITY - Catriona LeMay-Doan won dit seizoen alle 500 meters tijdens de wereldbeker. Zoals verwacht was ze woensdag op de eerste olympische 500 meter ook weer de snelste. Maar Andrea Nuyt weet dat ze een geweldige kans heeft laten liggen om de Canadese voor het eerst te verslaan.

De pupil van de succesvolle Gerard Kemkers reed in een race vol fouten naar een Nederlands record (37,54), maar de achterstand van ,24 seconde op LeMay-Doan had er niet hoeven te zijn. "Als ik haar één keer had kunnen verslaan, was dat nu geweest."

LeMay

LeMay-Doan, wereldrecordhoudster met 37,22, reed zeker ook geen vlekkeloze race. De Canadese wereldkampioene had na de eerste dag gewoon een mijl voor moeten liggen op de concurrentie. Het verschil is nu slechts vierhonderdste op de Duitse Monique Garbrecht, de tegenstandster van Nuyt.

Chaotisch

De start van de Nederlandse verliep al chaotisch. Ze bewoog, dacht zelf aan een valse start en een herkansing, maar moest toch weg. "Er zaten teveel fouten in de race. Toch rijd ik een prachtig Nederlands record. Ik heb wel het gevoel dat ik iets heb laten liggen." Nuyt staat derde na de eerste dag. "Mijn tweede 500 meter is dit seizoen steeds beter geweest dan de eerste. Met dat idee ga ik donderdag van start", zei ze over haar medaillekansen.

Kemkers

Gerard Kemkers constateerde ook dat zijn oogappel op de sprint een aantal fouten had gemaakt. Hij wilde er niet teveel conclusies aan verbinden. "Nu is zij degene die fouten maakt, morgen kunnen dat weer anderen zijn. Als je één van de zes kanshebsters bent en je staat derde, dan heb je bewezen dat je tot de top behoort."

Binnenbocht

Nuyt had met name een moeizame laatste binnenbocht. Uit haar evenwicht liet ze vervolgens op het rechte eind nog een slag lopen. "Dat kostte alles bij elkaar toch tweetienden van een seconde." Zonder dat verlies komt de Nederlandse uit op het huidige wereldrecord. "Ik voelde me ook goed, echt sterk. Zenuwen heb ik niet gehad. Ik denk dat 37,3 er in had gezeten."

Het gaat dit seizoen hard met Nuyt. In Hamar veroverde ze begin januari het zilver op het WK achter de toen ongenaakbare LeMay-Doan. De Canadese moet het in eerste instantie hebben van haar geweldige opening. "Er is niemand die sneller over de eerste meter opent", meent Nuyt.

Woensdag bij haar eerste optreden in Salt Lake was het verschil tussen de Canadese en de Nederlandse 0,35 seconde. Na de volledige ronde was dat teruggelopen naar 0,24 seconde. Nuyt combineert kracht aan snelheid. "Maar fouten maken hoort ook bij de Spelen."

Overdoen

Donderdag rijdt ze in haar race de laatste buitenbocht. "Dat biedt misschien wat meer zekerheid. Ik doe het gewoon nog een keer over. En dan nog beter. Het maakt me niet uit dat nummer vier Zjoerova op eenhonderdste staat. Ik weet wat ik kan."

Salt Lake City 2002Eerste 500 meter prooi voor LeMay, Nuyt derde