AMSTERDAM - Catriona LeMay heeft donderdag de eerste 500 meter op haar naam geschreven (37,30). In de Olympic Oval van Salt Lake City bleef de Canadese haar Duitse concurrente Monique Garbrecht (37,34) voor. Als derde eindigde Andrea Nuyt (37,54). In de nacht van donderdag op vrijdag wordt de tweede en beslissende race om de medailles verreden.

reed weliswaar een Nederlands record (37,54), maar haar race verliep allesbehalve vlekkeloos. Op het eerste rechte stuk verspeelde de Nederlandse sprintkampioene kostbare honderdsten van seconden. "Ik bewoog iets, de starter had ons terug kunnen fluiten", blikt Nuyt terug. Tegen ex-wereldkampioene Monique Garbrecht liet Nuyt het ook lopen bij het uitkomen van de laatste binnenbocht. "Door de hoge snelheid heb ik in de laatste binnenbocht een à twee slagen laten lopen."Andrea Nuyt

Wijsman

Voor Marieke Wijsman

In de daaropvolgende meters zag Wijsman de Zuid-Koreaanse van zich wegrijden. Op het laatste rechte stuk maakte ze echter haar achterstand ongedaan. Ze finishte exact gelijk met Choi in een tijd van 38,31 . Daarmee snoepte Wijsman viertiende seconde van haar beste tijd af. "Als je zeventien bent maak je zulke sprongen, niet als je 26 bent", klonk Wijsman verbaasd. "Dit is waanzinnig snel ijs."

Timmer

Een persoonlijk record op de 500 meter was ook het doel van Marianne Timmer

Uitslag eerste 500 meter dames: