DEER VALLEY - Een groep Noorse medici gaat met steun van de Internationale Ski Federatie (FIS) een onderzoek doen naar de vele knieblessures in het freestyle skieën. Vooral het grote aantal knieklachten bij de specialisten op de buckels (moguls) baart de FIS zorgen.

De onderzoekers willen beter inzicht krijgen in de oorzaak van de knieletsels. Dat opdat ze misschien iets kunnen verzinnen om de problemen te voorkomen. Wie de olympiërs dezer dagen van de buckelpistes ziet afrazen, begrijpt meteen waarom deze sport zoveel onheil in de knieën veroorzaakt.

Mitrailleurtempo

De freestylers moeten zo snel mogelijk een steile helling af die is bezaaid met bulten. Onderweg maken ze twee enorme acrobatische sprongen. De skilatten dienen zo veel mogelijk parallel te blijven. Gedurende de afdaling, die krap dertig seconden duurt, vangen de knieën in bijna mitrailleurtempo klappen op.

Dybvig

Evan Dybvig kan erover meepraten. De 26-jarige Amerikaan skiede dinsdag zonder de buitenste kruisbanden van allebei zijn knieën naar beneden. De buitenste kruisband van zijn linkerknie had hij zes jaar geleden al laten verwijderen.

Die van zijn rechterknie was er drie maanden geleden uitgehaald. De band was gekwetst en repareren leek hem zo kort voor de Olympische Spelen te riskant. Het zou zijn deelname in gevaar hebben gebracht en aangezien hij toch al jaren met instabiele knieën op de buckels beukte, leek hem het risico aanvaardbaar.

Zwaar geblesseerd

Dybvig had pech. De Amerikaanse publiekslieveling ging bij de kwalificaties aan het einde van de 273 meter lange buckelpiste volledig door zijn rechterknie en is nu zwaar geblesseerd. Dyvbig is niet de eerste freestyler met problemen. De gouden medaillewinnaar op de moguls, Janne Lahtela uit Finland, was vorig seizoen een half jaar uit de roulatie nadat hij zijn buitenste kruisband en meniscus had gescheurd.

Kari Traa

De Noorse Kari Traa

Opdonders

Want de knieeën krijgen niet alleen op de buckels opdonders. De landing na zo'n metershoge sprong levert ook ongekende druk op het kwetsbare gewricht. Bovendien zijn de twists - het tijdens een sprong heen en weer zwiepen van de latten - ook niet echt bevorderlijk voor gezonde knie.

Melinda Roalstad, medisch directeur van de Amerikaanse skibond, maakt zich grote zorgen over het grote aantal knieblessures bij jonge skieërs. Sommige kwetsuren van het kniegewricht zijn bijvoorbeeld op MRI-scans niet goed te ontdekken. "De kans dat jonge skieërs gewoon doorgaan terwijl ze pijn hebben is groot. Het is van het grootste belang dat wij ons de lange termijneffecten van deze blessures realiseren en dat we jonge kinderen met knieklachten in bescherming nemen."