SNOW BASIN - De Noorse alpineskiër Kjetil Andre Aamodt heeft woensdag de gouden medaille gewonnen op de combinatie afdaling-slalom. Met een behoudend afgelegde tweede slalommanche bleef de favoriet de Amerikaan Bode Miller en de Oostenrijker Benjamin Reick voor.

Voor Aamodt was het de zesde olympische medaille uit zijn loopbaan. In Snow Basin behaalde hij zijn tweede gouden. Hij heeft er nu van alle drie kleuren twee.

De 30-jarige Noor won zijn eerste goud op de Super-G van Albertville 1992. Aamodt is een verzamelaar van grote titels, want hij was ook vijf keer wereldkampioen in verschillende disciplines. In totaal bezit hij nu zestien plakken van OS en WK. Hij is daarmee wereldrecordhouder.

Uitglijders

Aamodt maakte zijn favorietenrol op de combinatie volledig waar. Hij won de afdaling en stond na de eerste manche van de slalom ruimschoots bovenaan. Zijn landgenoot Lasse Kjus verspeelde op de laatste meters een medaille door een tweetal uitglijders. De correcties gingen ten koste van zijn tempo.

Blokhut

Het zilver ging naar Bode Miller, de Amerikaan die in een blokhut zonder stromend water en elektriciteit werd geboren en opgroeide met het skiën van slaloms in de bossen. Miller was vijftiende na de afdaling en stortte zich onvervaard in de slalom, voor het tweede gedeelte. Zijn prestatie was top. Miller stelde zijn kandidatuur voor de slalom aan het eind van de Winterspelen.

Raich

Hij achterhaalde wel de Oostenrijker Benjamin Raich, die tussen de poortjes eveneens een mooie inhaalrace deed. Raich was na de afdaling dertiende en liet zich het brons omhangen. Hij vond dat een teleurstelling. De Oostenrijker had kritiek op de organisatie die de afdaling bij wisselende windcondities liet doorgaan. "De wedstrijd was niet helemaal regulier. De wind kwam van alle kanten."

Aamodt

Op de overwinning van Aamodt viel niets af te dingen. De Noor was zo vaak de beste en nu weer. Hij legde de basis met de snelste afdaling maar wist dat de slalom het belangrijkste onderdeel van de combinatie is. "Snelheid, techniek en tactiek tellen dan zwaar." Als laatste starter kon Aamodt de beste afweging maken de drie punten het beste te combineren. Hij zette er de routine naast en koerste af op het goud.