SOLDIER HOLLOW - Twee dagen na zijn olympische zege op de 20 kilometer biatlon (skilopen en schieten) won Ole Einar Björndalen woensdag zijn tweede goud. De Noor was in Soldier Hollow de snelste op de 10 kilometer sprint. Het zilver ging naar de Duitser Sven Fischer, het brons naar de Oostenrijker Wolfgang Perner.

Björndalen, bijnaam 'de vliegende Noor', twijfelde zes weken geleden nog aan zijn deelneming. De winnaar van 26 wereldbekerwedstrijden zat na de tussenstop in Oberhof diep in de put.

In de put

Hij kon de roos niet meer raken met zijn geweer en miste zestien schoten in vier oefeningen. Op advies van zijn Italiaanse vriendin Nathalie Santer, ook een biatlete, zocht hij rust. Hij trok er twee weken tussenuit en keerde als herboren terug. In Salt Lake deed hij zaterdag aan de 30 kilometer skilopen (zesde) mee ter voorbereiding op de biatlon.

"Ik wilde het gevoel hebben dat het wel goed zat met het lopen", was zijn verklaring. Die werkwijze hanteerde hij wel eerder. In het huidige seizoen schreef hij zich voor twee langlaufwedstrijden in. Beide keren was hij de beste Noor op de tweede plaats.

Geestdodend

Insiders voorspelden hem een glanzende carrière als skiloper. Hij kon de opvolger worden van legendarische landgenoten als Ulvang en Dählie. Het kind uit Trondheim koos voor de biatlon. De combinatie van schieten en lopen trok hem aan. "Alleen lopen", merkte hij op, "is soms geestdodend. Het schieten maakt de wedstrijd spannender." Op de 20 kilometer liep hij twee minuten straftijd op door twee afzwaaiers bij het schieten. Dat verlies compenseerde hij door zijn beulstempo in de sneeuw.

Mette-Marit

Op de 10 kilometer sprint was hij woensdag voor de ogen van de Noorse kroonprins Haakon en diens echtgenote Mette-Marit onweerstaanbaar. Hij vloog door de loipen en werd door de 22.000 enthousiaste Amerikanen tot koning van Soldier Hollow uitgeroepen.

/SPORTOnzuivere schutter Björndalen pakt biatlontitel