SALT LAKE CITY - Bij het kunstrijden op de Olympische Winterspelen is een schandaal ontstaan rond de jurering van het paarrijden. Dinsdag besloot de internationale schaatsunie ISU een onderzoek in te stellen naar de jurering bij het paarrijden van maandag.

Tot ontzetting van het publiek ging het goud niet naar het Canadese koppel Jamie Dale - David Pelletier. De jury kende de titel toe aan de Russen Jelena Beresjnaja en Anton Sicharoelidse. Neutrale waarnemers noemden de uitslag direct al een een schandaal. Sicharoelidse had tijdens de kür een flinke uitglijder. Dale - Pelletier hadden een vlekkeloze uitvoering.

Publiek

De ISU verklaarde dat de reactie van het publiek in de ijshal en de berichtgeving in de media aanleiding waren voor een intern onderzoek of de regels en procedures juist zijn uitgevoerd.

Grove blunder

Sally Redrick, de chef de mission van de Canadese olympische equipe, laakte dinsdag het stemgedrag van de juryleden. Vooral de Française Marie-Reine Le Gougne kwam onder vuur. Rehdrick: "Volgens mij is het de eerste keer in de historie van de Olympische Spelen dat zo'n grove blunder is gemaakt."

Canada

Rehdrick was zelf 25 jaar jurylid bij het kunstrijden. "Ik ben expert. Ik zoek altijd net zo lang tot de dingen duidelijk zijn. Voor mij was het verschil in prestatie zonneklaar. Ik heb de beslissing als een enorme schok ervaren. Ik vraag me zelfs af of ik ooit nog een keer jurylid zou willen zijn."

Boegeroep

Jelena Beresjnaja en Anton Sicharoelidse kregen de voorkeur van vijf van de negen juryleden. Vier uit het oostblok plus de Française. De vier anderen (uit de VS, Canada, Duitsland en Japan) zagen het Canadese paar als olympisch kampioen.

Het Amerikaanse publiek, in principe neutraal bij deze wedstrijd, onthaalde de beide Russen op boegeroep en juichte de Canadezen hartstochtelijk toe. Rehdrick heeft aangedrongen op een diepgaand onderzoek. ,,Het gaat om de geloofwaardigheid van deze sport.''

Stoppen

David Pelletier, die met de zilveren medaille werd afgescheept, verklaarde dinsdag te overwegen met kunstrijden te stoppen. "Na zo'n avond heeft het totaal geen zin meer. Nu is niet het moment om de beslissing te nemen. Maar dit schandaal weegt wel zwaar mee in de overwegingen."

Salt Lake City 2002Goud bij kunstrijden voor paren opnieuw voor Russen