SALT LAKE CITY - De Finse freestyleskiër Janne Lahtela is dinsdag in Salt Lake City olympisch kampioen op de buckelpiste geworden. De 27-jarige wereldkampioen en tweevoudig wereldbekerwinnaar won vier jaar geleden in Nagano zilver.

Lahtela totaliseerde met twee viervoudige sprongen bij de hoogst mogelijke snelheid 27,97 punten. De 19-jarige Amerikaan Travis Mayer eindigde als tweede met 27,59, de Fransman Richard Gay als derde met 26,91. Op dit onderdeel was geen Nederlandse deelnemer.

Mijlpaal

Het goud van Lahtela betekende een mijlpaal voor Finland. Het was de veertigste gouden medaille voor het land in de historie van de Olympische Winterspelen.

Op de buckelpiste van het freestyleskiën dienen de deelnemers twee sprongen te maken van hellingen. Scores worden gegeven voor snelheid, sprongen en techniek.

Teleurstelling

De nieuwe kampioen bedierf een feestje van de Amerikanen. Voor de 18.000 luidruchtige fans zou het goud een kwestie van ophalen zijn. Niet door de jeugdige Travis Mayer, die na afloop best happy was met het zilver, maar door Johnny Moseley. De man die in Nagano zegevierde, eindigde voor eigen publiek echter pas op de vierde plaats met 26,76 punten. Hij produceerde wel een nieuwe sprong met een dubbele draai om de as, maar deze overtuigde de jury onvoldoende voor een podiumplaats.

Jeremy Bloom had het ook kunnen doen. Hij was het best denkbare alternatief voor de titelverdediger, maar de leider in het klassement om de wereldbeker faalde eveneens. Met 26,19 punten was voor hem niet meer weggelegd dan de negende stelling. Bloom gaat zich na deze Winterspelen toeleggen op een totaal andere sport. Hij wordt americanfootballspeler.

Sportief

De patriotische massa langs de piste toonde ook een sportieve kant. De Japanner Teppei Noda, die in de kwalificatie zwaar ten val kwam, maar de wedstrijd toch voortzette, kreeg een ovationeel applaus. "Dit was een groots olympisch moment", vond Noda.