SNOWBASIN - Het was haar dag, dinsdag op de Wildflower in Snowbasin. De dag van Carole Montillet. Het was ook een beetje de dag van Régine Cavagnoud, de Française die in oktober verongelukte na een botsing tijdens de training in de sneeuw. Montillet en Cavagnoud waren boezemvriendinnen. Onafscheidelijk tot die zwarte dag.

Direct na haar sensationele overwinning op de afdaling droeg Montillet haar olympisch goud

Alle aanvallen op die chrono liepen stuk. De Italiaanse Isolde Kostner kwam er nog het dichtst bij met 1.40,01. De Oostenrijkse Renate Götschl verdiende brons met 1.40,39. De Duitse Hilde Gerg werd vierde, wereldkampioene Michaela Dorfmeister negende en Picabo Street, de comeback-queen en uitzinnig toegejuicht door 22.000 Amerikanen, zestiende. "Carole was de beste", gaf Gerg eerlijk toe. "Ze verdiende het goud."

Geen snelheidsduivelin

Voor haar olympisch goud had Montillet nooit een afdaling gewonnen. Ze stond niet te boek als een snelheidsduivelin. Ze was eerder een nuchter meisje dat verstandig met de gevaren omsprong.

In twaalf jaar won ze een wedstrijd om de wereldbeker, de Super-G van Garmisch-Partenkirchen in februari 2001. Ze behaalde podiumplaatsen maar gleed altijd in de schaduw van een landgenote. Eerst in die van Carole Merle, de wereldkampioene van 1993 op de reuzenslalom, daarna in die van Cavagnoud, de wereldkampioene op de Super-G.

Cavagnoud

Na de dood van Cavagnoud werd Montillet ongewild de moeder van de ontredderde Franse skiploeg. Met haar 28 jaar was ze de oudste met veruit de meeste ervaring. Montillet groeide langzaam in die rol. "In het begin had ik er grote moeite mee", bekende ze, "ook omdat ik zelf leed onder het verongelukken van Regine." Eind januari liet ze de wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Are schieten.

Toewijding

Ze trok naar San Diego. "Ik wilde me mentaal en fysiek opladen voor de Spelen", zei ze bij aankomst in Salt Lake. "In Snowbasin wilde ik alles geven voor dat ene doel: een medaille voor Régine." Die toewijding was dinsdag winstgevend. Ze boekte haar winst op de steilste stukken van het parkoers. Met haar olympisch goud was de cirkel van verdriet, ellende en geluk rond.