AMSTERDAM - Casey FitzRandolph heeft in de Olympic Oval het goud veroverd op de 500 meter. De Amerikaan finishte in 34,81. Het zilver ging naar de Japanse sprintkeizer Hiroyasu Shimizu. Kip Carpenter pakte het brons.

Medaillekandidaat Gerard van Velde nam het op de slotdag van de 500 meter op tegen Joey Cheek. De Drent won weliswaar zijn race (34,77) tegen de Amerikaan (34,82), maar kwam tweehonderdste te kort om de bronzen medaille te pakken. "Je kunt beter op je bek gaan, dan op deze manier vierde worden", baalde Van Velde direct na afloop.

Albertville

In 1992 tijdens de Winterspelen in Albertville, eindigde Van Velde ook net niet op het podium. De toen 20-jarige schaatser kwam eenhonderdste te kort voor brons en zevenhonderdste voor goud. Dinsdag 12 februari 2002 had hij kunnen afrekenen met die frustratie.

Enorm zuur

"Als je twintig jaar bent, is het nog niet eens zo erg als zoiets gebeurt", zei vertelt Kuiper, trainer van Van Velde. "Maar op je dertigste is het enorm zuur. Het is je laatste kans."

Wennemars

Erben Wennemars ondervond dinsdag min of meer hetzelfde probleem als tijdens de openingsdag. Wennemars reed een goede eerste honderd meter (9,76), maar kwam te ruim uit in de laatste bocht. Zijn tijd (34,89) was wel goed voor een persoonlijk record.

Bos

Toyoki Takeda was op de tweede 500 meter-series de opponent van Jan Bos. De Nederlandse schaatser won de race nipt tegen de Japanner en zette een snellere tijd neer dan maandag (34,72). Samen met Gerard van Velde, die maandag dezelfde tijd neerzette, is hij nu houder van het Nederlands record. Op de eerste dag van de 500 meter finishte Bos in een tegenvallende tijd van 35,15. Niet zo verwonderlijk omdat Bos maandag startte tegen Jeremy Wotherspoon. De Canadees ging op de eerste meters onderuit en zichtbaar geschrokken vervolgde Bos zijn race.

Postma

Ids Postma nam het dinsdag op tegen 'pirouetspecialist' Marc Pelchat. De Amerikaan baarde maandag opzien door op de eerste honderd meter op de been te blijven ondanks de pirouet die hij maakte. Postma, maandag goed voor de 29ste tijd, deed het dinsdag beter. Toch kon de Fries zijn persoonlijke record (34,99) niet breken. Postma, die vooral naar Salt Lake City is gekomen voor de 1000 meter, finishte in 36,08. Een dag eerder bleef Postma steken op 36,41. (meer volgt)

Einduitslag 500 meter heren:

Overige Nederlander(s):