SOLDIER HOLLOW - Wereldtitels bezat Bente Skari al, wereldbekers ook. Olympisch goud niet. Wel zilver en brons. Maar het duurste eremetaal ontbrak op haar imposante erelijst. Die lacune maakte ze dinsdag goed in Soldier Hollow.

De 29-jarige skiloopster uit Oslo had een fabuleuze eindsprint in de benen in de slotfase van de 10 kilometer klassiek. Terwijl Olga Danilova al dacht haar olympische titel van Nagano te prolongeren en haar Russische landgenoten Joelia Tsjepalova en Larissa Loezatina zich zeker waanden van zilver en brons, baande Skari zich met machtige klappen door de loipen op weg naar haar gouden eindtijd.

Verlies Russinnen

Aan de finish was ze 2,5 seconde sneller dan Danilova, omgerekend amper tien meter. Eindelijk had Skari haar olympisch goud. De Russinnen leden de tweede nederlaag na het goud van de Italiaanse Belmondo op de 15 kilometer vrije stijl waarop Lazoetina tweede werd en Tsjepalova vierde.

Vader

Met het goud liep Skari in de voetsporen van haar vader Odd Martinsen die 34 jaar geleden olympisch goud won. Bovendien werd ze de eerste Noorse skiloopster die op een individuele afstand goud behaalde.

Turbo

Skari zette dinsdag in Soldier Hollow in de laatste twee kilometer de turbo aan. Op de laatste tijdmeting, na acht kilometer, lag ze nog 10,7 seconden achter op Danilova, de -jarige tweevoudig olympisch kampioen van Nagano.

Danilova

De Russin leidde bij alle tijdmetingen. Tot de laatste op de streep. Daar was Skari de snelste. Drie wereldtitels staan op naam van de loopster uit Oslo, twee wereldbekers en 26 overwinningen in de wereldbeker. Maar alles had ze zonder aarzelen willen inruilen voor die ene olympische triomf.