SALT LAKE CITY - Het Salt Lake City Ice Centre barstte bijna uit zijn voegen. Maar zoals wel vaker bij het kunstrijden op de schaats niet van een daverend applaus, maar van een hartgrondig boegeroep.

De jury waardeerde zeer tegen de zin van het publiek de vrije kür van het Russische paar Jelena Berezjnaja/Anton Sicharoelidze het hoogst en liet het Canadese favorietenpaar Jamie Sale/David Pelletier in vertwijfeling achter.

De iets hogere waardering bracht Rusland het elfde achtereenvolgende olympische goud bij het kunstrijden voor paren. De wereldkampioenen van 1998 en 1999 waren als beste uit de verplichte oefening aan de finale begonnen. Ze schaatsen gepassioneerd en vloeiend het stuk Meditation uit Massenets' opera Thais. Het resultaat was zeven keer de bijna perfecte score van ,9.

Spektakel

Toen kwamen de Canadezen. Sale en Pelletier brachten spektakel. In hun vlekkeloze uitvoering van Love Story zaten twee enorme sprongen. Het publiek scandeerde 'zes, zes, zes'. Toen op het scorebord die zessen uitbleven en het duidelijk was dat het goud naar de Russen ging, was het Ice Centre te klein.

Het Canadese paar was boos. Natuurlijk vloeiden de tranen. Hun choreograaf noemde de uitslag een aanfluiting. Pelletier hield zich groot. Hij accepteerde het zilver, maar kon zich de woede van het publiek goed voorstellen: "Dit valt zwaar, heel zwaar. Als ik later nog eens naar deze medaille kijk zal ik zeggen dat hij glimt, maar niet genoeg. Hij had van goud moeten zijn."

Incident

Aan de sensationele apotheose was een al even spraakmakend incident voorafgegaan. Anton Sicharoelidze en Jamie Sale waren in de warming up keihard op elkaar gebotst. Sale leek beduusd, bleef geruime tijd met haar knieën op het ijs zitten, maar richtte zich toch weer op. "Adrenaline is een verbazingwekkend iets", zei ze. "Ik had pijn in mijn buik en mijn arm was een beetje lam, maar ik zei tegen David: 'Dit is voor ons, ik geef niet op."'

Van een opzettelijke botsing was geen sprake. Sicharoelidze ontfermde zich na het vervelende ongeluk meteen over Sale. Zijn partner Berezjnaja beweerde dat het incident hun prestatie niet had beïvloed. Toch maakten de winnaars van het zilver in 1998 in Nagano wat kleine foutjes in hun kür. Sicharoelidze liet over de jury-uitslag geen twijfel bestaan: "Ik heb hier niet de leiding, ik schaats alleen".