SALT LAKE CITY - Alleen uit de openingsceremonie van de Olympische Spelen haalde Cees Juffermans al zoveel energie dat hij vier jaar vooruit kan. De net 20-jarige shorttracker vond het vrijdag allemaal prachtig en kreeg als bonus nog een hand van president Bush. Maar hij is in Salt Lake City om te presteren op het ijs. En dat moet vanaf woensdag gaan gebeuren.

Juffermans is actief op drie onderdelen: de 500, 1000 en 1500 meter. Woensdag staat de 1000 meter op het programma. Hij is op de weg terug, nadat hij eind december gordelroos had gekregen. "Het gaat de goede kant op, maar ik ben nog steeds niet zo sterk als daarvoor."

Juffermans is namens Nederland de enige shorttracker op de Spelen, die hij voor het eerst meemaakt. "Liever had ik hier een grote ploeg gehad, maar het is nu eenmaal niet zo. Dit toernooi is een opstap. Ik denk niet dat je op je twintigste kunt zeggen dat je op je top bent."

Hoe hij de stap verder zal zetten weet de Stompwijker nog niet. "Dat ligt aan het beleidsplan van de schaatsbond. Is dat niet goed, dan moet ik mijn eigen plan trekken. Dan zou ik naar het buitenland moeten. Maar ik denk dat het in Nederland ook best kan, hoor. Het zou ook niet goed voor het shorttrack zijn als die ene jongen die de Spelen wel heeft gehaald, vertrekt. Dan is er weer één minder om mee te trainen."

Yves Nadeau

Juffermans voelt zich nauw verbonden met bondscoach Yves Nadeau. Van hem is het nog niet zeker of hij in Nederland blijft. "Het hangt ervan af wie zijn opvolger zou zijn, maar als Yves vertrekt, is de kans groot dat ik ook iets anders ga doen."

Juffermans hoopt maar dat de KNSB niet dezelfde maatregelen neemt als vier jaar geleden. "Toen zijn ze aan de jeugd gaan werken. Op zich prima, maar ze zijn toen de top vergeten." De olympisch debutant heeft een ander idee over de ontwikkeling van de sport.

Studiefinanciering

"Je moet zorgen dat de top zo breed mogelijk blijft. Je moet de groep bijeen houden. De jongens die volgend jaar hun A-status en bijbehorend inkomen verliezen, moeten wel in Zoetermeer blijven wonen om te trainen. Probeer maar eens van je studiefinanciering een flatje te huren."

"Dat de jeugd na Nagano een kans kreeg, is voor mij gunstig uitgepakt. Maar het is beter om het zo moeilijk mogelijk te maken voor jongelingen om in de kernploeg te komen. Dat betekent dat je echt goed moet zijn om daarin te belanden. En de jongens die zich nu net niet voor Salt Lake hebben geplaatst, hebben wel de potentie om heel goed te worden."

Zelf laat Juffermans het olympisch toernooi maar op zich afkomen. Normaal gezien is de 1000 meter zijn afstand, maar dit jaar komt dat er niet uit. Daarom richt hij zich vooral op de 1500 meter, waarop hij hoopt op een plek bij de beste acht. Druk kent hij nauwelijks. "Misschien wel dankzij die ziekte. Ik verwacht er nu zelf ook minder van, ik ben meer onbevangen."

Desondanks concentreert Juffermans zich volledig op zijn eigen sport. "Ik ben snel afgeleid en hoef daarom niet bij elk evenement te gaan kijken. Al was de opening wel geweldig. Dat was zo mooi dat alleen dat al een stimulans is om er vier jaar keihard tegenaan te gaan. Ik ben vanaf 13 tot en met 23 februari bezig, als het goed gaat tenminste. Daarna probeer ik nog iets anders te zien. De ijshockeyfinale bijvoorbeeld, dat lijkt me heel erg gaaf."