AMSTERDAM - Casey FitzRandolph heeft maandag de eerste 500 meter gewonnen. Op het gladde ijs van de Olympic Oval bleef de Amerikaan de Japanner Hiroyasu Shimizu voor (34,61). Derde eindige de Amerikaan Kip Carpenter (34,68). Dinsdag wordt de tweede race verreden.

Erben Wennemars moest het in zijn race opnemen tegen de Zuid-Koreaan Kyu-Hyuk Lee. Wennemars opende snel (9,72). De laatste bocht sneed hij echter niet goed aan waardoor hij te ruim uitkwam. De Nederlander finishte in een tijd van 35,00 , eenhonderdste boven zijn persoonlijke record.

Van Velde

Gerard van Velde kende een superstart. De Nederlandse routinier opende tegen de Fin Janne Hanninen in een tijd van 9,67. Nooit eerder was hij zo snel op de eerste honderd meter. Ook de daaropvolgende ronde verzaakte Van Velde niet waardoor hij in een nieuw Nederlands record 34,72 over de finish ging. Van Velde eindigde met zijn tijd op de verdienstelijke vierde plaats.

Bos

Jan Bos lootte tegen de Canadees Jeremy Wotherspoon. Wotherspoon verspeelde zijn medaillekansen door een valpartij op de eerste vijf meter. De buikschuiver van de Canadees bracht Bos aan het schrikken. De Nederlandse ex-wereldkampioen reed dan ook een matige 500 meter (35,14).

Postma

Ids Postma, die zijn zinnen vooral heeft gezet op de 1000 meter, reed een tegenvallende tijd. Als eerste Nederlander op de startlijst klokte de Fries aan in een tijd van 36,41. Postma liet het vooral op de eerste honderd meter liggen. De honderd meter legde hij af in 10,24.

Uitslag eerste 500 meter heren: