SOLDIER HOLLOW - De Duitse Andrea Henkel heeft maandag olympisch goud gewonnen op de 15 kilometer biatlon. De 24-jarige skister uit Thüringen was in Soldier Hollow een fractie sneller dan de Noorse Grete Liv Poirée.

Het brons ging naar de Zweedse favoriete Magdalena Forsberg.

Soldate

Henkel was maandag niet de snelste loper, wel de beste schutter. De 24-jarige Duitse soldate vuurde slechts één afzwaaier op de twintig schoten af en liep daardoor zo weinig straftijd op dat ze de olympische titel bemachtigde.

Debuut

Henkel was bij haar olympisch debuut een outsider in Soldier Hollow. De voornaamste titelfavoriete was de 36-jarige Forsberg, de zesvoudig wereldkampioene die aan haar laatste spelen begon. Als de Zweedse een slechte dag zou hebben, was er altijd nog de Noorse Poirée. Beide kandidaten voor het goud vergisten zich in Henkel die de race van haar leven liep en schoot.

Forsberg

Voor de vierde en laatste schietoefening lag Forsberg in ideale positie. De Zweedse schoot evenwel met trillende handen, miste twee van de vijf schoten, liep daardoor twee strafminuten op en kon die achterstand nooit meer goedmaken. Ze leek zelfs buiten de medailles te vallen maar door een machtige eindsprint stootte ze de Russin Pileva van het podium.

'Super'

Poirée lag acht seconden achter op Henkel na de laatste schietoefening. "Normaal", wist Henkel, "maakt ze dat in de laatste kilometers goed, maar ik was super." Voor Henkel betekende het goud haar eerste grote succes. Als juniore veroverde ze de wereldtitel maar als seniore brak ze niet door. Tot maandag, de dag waarop ze de grootste prijs in haar leven greep.