SALT LAKE CITY - Van alle kanten kreeg Renate Groenewold na haar zilveren schaatsrace op de 3000 meter lof toegezwaaid. Zelfs uit de Duitse hoek. En niet van de minste. Gunda Niemann-Stirnemann had genoten van de race van de Nederlandse, die verrassend weinig toegaf op de gouden tijd van winnares Claudia Pechstein.

"Geweldig, hoe zij hier heeft gereden. Klasse", zei de veelvoudige wereld- en olympisch kampioene, die door een zwangerschap de Winterspelen in Salt Lake City

Niemann-Stirnemann is in de Amerikaanse stad om verslag te doen. Met intens plezier kijkt ze naar de wedstrijden, zei ze zondag. Iedereen staat ze in de Oval ook vriendelijk te woord. "Ik kijk met heel mijn hart naar het schaatsen. Ik heb me er bij neergelegd dat ik zelf niet meedoe. Pechstein, Friesinger: ik gun ze beiden zoveel mogelijk goud."

Geen toevalstreffer

Maar het meest was de Duitse schaatsster van de vorige eeuw onder de indruk van Renate Groenewold. De Nederlandse reed kort op Pechstein in de laatste rit naar het (onverwachte) zilver. "Dat is geen geluk. Dat is geen toevalstreffer. Het is het resultaat van een professionele voorbereiding. Dat betaalt zich altijd uit. Anni Friesinger was hier de grote favoriete.

"Maar de Olympische Spelen zijn een speciaal geval. Het vereist een aparte benadering. Het is niet alleen focussen op die ene wedstrijd, maar meer de hele weg ernaar toe", zei de Duitse complimenteus.

Salt Lake City 2002Pechstein goud, Groenewold zilver op 3 kilometer