AMSTERDAM - In de Olympic Oval van Salt Lake City heeft Claudia Pechstein zondag het goud veroverd op de 3000 meter. De Duitse schaatster klokte aan in een wereldrecordtijd van 3:57.70 . Het zilver ging verrassend naar Renate Groenewold. De Canadese Cindy Klassen legde beslag op het brons.

Tonny de Jong en Gretha Smit eindigden op de 3000 meter respectievelijk op de vijfde en elfde plaats. Gedoodverfde favoriete Anni Friesinger viel net buiten de prijzen met haar vierde plaats (3:59.39).

Renate Groenewold, die samen met de Russische Tatyana Trapeznikova als laatste het ijs betrad, stond voor de moeilijke taak om een tijd onder de vier minuten te realiseren om een medaille te pakken.

De pupil van Gerard Kemkers moest ruim drie seconden van haar persoonlijke toptijd afsnoepen om op het podium te geraken. Zonder een strak schema voor ogen, slaagde Groenewold er in een tijd onder de vier minuten te realiseren. Met haar tijd van 3:58.94 verbeterde ze het Nederlands record. De Jong had het nationale record kort daarvoor scherper gesteld. "Dit is lekker", stamelde Groenewold direct na afloop toen ze hoorde dat ze als tweede was geëindigd. "Blij en heel erg moe ben ik."

Kemkers

Kemkers legde met Groenewold in Calgary de laatste hand aan de voorbereiding. Daar reed zijn pupil al 4.02, op een ontspannen manier. "Toen wisten we dat we hier in Amerika de eerste drie ronden solide moesten afwerken. Puur gericht op techniek. In een ritme komen. De power kwam daarna."

Groenewold had hetzelfde idee. De laatste weken kwam de overtuiging dat er in Salt Lake een medaille inzat. Brons, zilver of goud. "Ik ben verbaasd dat Anni hier niet op het podium staat. Toen ik haar tijd zag, wist ik dat er kansen lagen. Er zou een wereldrecord nodig zijn voor olympisch goud. Dat is ook gebeurd. Het hele podium zat onder het oude wereldrecord. Zo zie je maar: je kunt zo maar naast het podium staan."

Gretha Smit, de eerste Nederlandse die van start ging, begon voortvarend. Lang schaatste ze rond de tijd van Emese Hunyady. De 35-jarige Oostenrijkse verbrak een aantal ritten eerder als eerste het olympisch record met haar tijd van 4:06.55 . Smit moest echter in de laatste twee ronden toegeven op de tijd van Hunyady. Haar Canadese opponente Kristina Groves versnelde in het slot van de race en klopte Smit in een nieuwe olympisch recordtijd van 4:06.44 .

Ook Tonny de Jong startte snel aan haar race tegen de Japanse Maki Tabata. De Nederlandse schaatsster reed lange tijd onder het wereldrecordschema, maar moest aan het slot van de 3000 meter toegeven op de tot dan toe snelste tijd van Anni Friesinger. De Duitse bleef net boven het wereldrecord met haar tijd van 3:59.39.

Eindstand dames 3000 meter:

/SALT LAKE CITY 2002Zilveren Groenewold kon echt niet sneller