PARK CITY - De Zwitser Simon Ammann heeft voor een daverende verrassing gezorgd door het olympisch goud op de kleine schans (90 meter) te winnen.

De 20-jarige Zwitser bleef zondag in Park City de favorieten Hannawald en Malysz voor. De Duitser Hannawald won zilver, de Pool Malysz brons.

Nieuwkomer

Voor Ammann betekende de overwinning de eerste in zijn korte loopbaan, voor Zwitserland het eerste olympische goud ooit bij het skispringen. De nieuwkomer uit Grabs had sprongen van 98 en 98,5 meter en werd gewaardeerd met 269 punten. Hannawald sprong 97 en 99 meter en kwam 1,5 punt tekort. Malysz tekende voor 98,5 en 98 meter en kreeg 263 punten.

Sensatie

De sensatie tekende zich al in de eerste manche af. Ammann nam de leiding voor Hannawald en Malysz. De Duitser stond bij de bookmakers nummer een. Hij was rond de jaarwisseling de eerste springer die alle wedstrijden in de vierschansentoernee op zijn naam bracht. Malysz stond nummer twee. Hij was de regerend wereldkampioen, de houder van de wereldbeker en de aanvoerder in het huidige klassement.

Blessures

En Ammann? Ammann stond voor de eerste keer dit seizoen drie keer op het podium met twee tweede plaatsen en een derde. Maar zijn voorbereiding op de spelen was in de war gegooid door blessures aan rug en hoofd. Hij maakte in januari niet een sprong. Toch werd hij naar Salt Lake afgevaardigd met het oog op de landenwedstrijd.

De jeudige Zwitser debuteerde vier jaar geleden in Nagano op -jarige leeftijd met de 35e plaats op de kleine en 39e op de grote schans. Op het WK van '99 werd hij 26e. Het WK van 2001 in Lahti miste hij door een blessure. Zijn beste prestatie in de wereldbeker was tot dit seizoen de 45e plaats. Die Ammann stond volkomen onbevangen op de kleine schans.

Druk?

Druk kende hij niet, hij had niets te verliezen. Ook na de eerste rondgang sloeg de stress niet toe. Hij zag Hannawald bij zijn tweede sprong na 99 meter landen, Malysz na 98 meter en besefte nauwelijks dat hij bij een soortgelijke afstand de olympische kampioen zou zijn. Pas op het allerlaatste moment schoten de rillingen door zijn lichaam. Maar dat weerhield de jonge Zwitser niet perfect van de schans te vertrekken.

Adelaar

De 20.000 toeschouwers rond de schans hielden de adem in. De Zwitserse lichtgewicht (55 kilo) zweefde als een adelaar door de lucht. Na 98,5 meter zette hij zijn ski's in de sneeuw. De olympische titel kwam als een shock. Hij kon geen woord uitbrengen. Zijn ploeggenoten rolden hem door de sneeuw en droegen hem op de schouders naar het podium.

"Ongelooflijk", stamelde de Zwitser. Meer woorden had hij niet bij de hand. Hannawald feliciteerde hem sportief. "De beste heeft gewonnen", oordeelde de Duitser. Malysz schudde hem de hand. Hij had brons waar hij op goud gerekend had.