SALT LAKE CITY - Pas na de Olympische Winterspelen wil technisch directeur Joop Alberda van NOC*NSF de problemen van het vinden van een vlaggendrager bij de Nederlandse équipe evalueren. "Laten we ons voorlopig richten op de sporters en hun prestaties", zei Alberda zaterdag kort na de vijf kilometer.

"Inmiddels staan we al met 1-0 voor, door de eerste gouden medaille bij het schaatsen. Vergeet niet dat er genoeg landen zijn die dit in het geheel niet zullen bereiken."

Wel wilde Alberda nog enige nuance aanbrengen. "Twee schaatsers hebben we (tevergeefs) gevraagd. Ritsma en Romme. Meer niet, zoals wel is gesuggereerd. We gaan niet op onze knieën liggen. Vervolgens hebben we bekeken wie wel meeliep bij de openingsceremonie en daaruit onze keus gemaakt."

"Bovendien is het omgekeerde ook wel het geval. Bij de Zomerspelen vechten de sporters erom de vlag te mogen dragen. De atleten die vrijdag meeliepen hebben het in elk geval bijzonder leuk gevonden. Gelukkig besloten op het laatste moment ook nog eens twee schaatsers mee te gaan", aldus Alberda.

Staatssecretaris van sport Margo Vliegenthart zat ten tijde van de ceremonie in het vliegtuig op weg naar Salt Lake. Aan de ene kant toonde ze bij aankomst begrip voor de sporters.

"Ik kan me voorstellen dat vijf uur in de kou staan geen ideale voorbereiding is. Aan de andere kant lijkt het me een grote eer voor je land de vlag te mogen dragen. Het is bijzonder jammer dat er geen pragmatische oplossing voor gevonden is."