SALT LAKE CITY - Bijna 20.000 Amerikanen hebben Jochem Uytdehaage zaterdagavond uren na zijn gouden race op de olympische schaatsbaan uitbundig gehuldigd. Na de overhandiging van zijn gouden medaille kreeg de Utrechter nog een keer een groots onthaal in het Holland Heineken House, het onderkomen van sportkoepel NOC*NSF.

's Middags bloemen, vroeg in de avond eindelijk goud en rond middernacht louter Oranje: een dag feest over de 6 minuten en 14,66 seconden van Uytdehaage. Een wereldrecord, olympisch record en die felbegeerde olympische gouden medaille. Uytdehaage genoot; na zijn race, voor die duizenden Amerikanen en die honderden Nederlandse fans. Daar konden de door de Amerikanen verkeerd uitgezonden beelden op Olympic Medal Plaza van Carl Verheijen geen verandering in brengen.

Naast Uytdehaage stond in de vrieskou de huilende Amerikaan Derek Parra; in de schaatshal nog feestend, op Medal Plaza zeer geëmotioneerd. Uytdehaage vrolijkte zijn vriend op. Dat hij lang op zijn medaille moest wachten, deerde hem niet.

Jammer

"Alleen vond ik het jammer voor die 600 Nederlanders in de oval. Daar zaten ook mensen tussen die voor mij naar Salt Lake City zijn gekomen. Die misten de uitreiking. Ik had hun nog wat meer blijdschap moeten geven."

Voor het eerst worden in de olympische geschiedenis de medailles niet in de schaatshal uitgedeeld. Salt Lake City wil spektakel en kreeg het voor elkaar het IOC te overtuigen van de wens de duizenden vrijwilligers in de mormomenstad iets extra's te geven: een volksfeest in het centrum.

Stad in een stad

Er werd een stad in een stad gebouwd, met twee reuzenschermen, een enorm podium, livebands en veel licht. Uytdehaage moest alleen even wachten.

De eerste gouden medaille van de negentiende Winterspelen ging naar de Noorse freestyleskister Kari Traa, die als enige van IOC-voorzitter Jacques Rogge ook nog een kus ontving. Vervolgens kwamen de medaillewinnaars van de crosscountryskiërs aan de beurt (vrouwen en mannen).

En als afsluiting mocht de Nederlander de hoogste sprongen op het podium maken. Nadat zijn naam in twee verschillende en weinig gelijkende versies door de geluidsboxen was geknald. De pupil van Kemkers ging voor de volle tribunes uit zijn dak.

Stiekem

"Ik had al een tijd staan wachten in de coulissen. We konden niets van de show zien. Met Parra en Boden (derde) zijn we maar stiekem naar buiten geslopen om er toch wat van mee te krijgen." Vijf uur na zijn winnende race kreeg hij voor het oog van zijn vader en moeder de mooiste te verdienen plak omgehangen.

"In Holland Heineken House zal ik er iedereen nog eens van laten genieten dat we goud hebben gewonnen", keek hij vooruit op het feest buiten Salt Lake, op een rustige golfbaan. "Vanavond was het eindelijk goud in de stad, hier is het eindelijk oranje", riep hij de uitgelaten fans toe.