SALT LAKE CITY - Een hoofd vol twijfels. De start van Bart Veldkamp op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City verliep zo stroef dat de Haagse Belg direct na zijn race overwoog het bijltje erbij neer te gooien. "Ik heb de kracht niet, mis de ontspanning. Ik heb weinig motivatie om door te gaan met schaatsen", zei de -jarige schaatser, vier jaar geleden in Nagano nog goed voor brons op de vijf kilometer.

Veldkamp, in 1992 winnaar van het olympisch goud op de tien kilometer, twijfelt er wel vaker aan of zijn leven als schaatser nog zin heeft. Hij kan na een totaal mislukte race heel boos kijken, iedereen (inclusief zichzelf) verrot schelden, maar legt zich ondanks tegenslag niet snel neer bij de situatie. Veldkamp is een knokker, maar zaterdag in de Olympic Oval van Utah maakte hij een aangeslagen indruk na zijn 6.25,88.

Dat was even goed voor de derde plaats, maar toen de Belg zich naar de catacomben van het stadion begaf wist hij al dat hij ver van het podium zou eindigen. Na negen van de zestien ritten stond hij al vijfde.

Achtste

Veldkamp zag zijn naam uiteindelijk als achtste terug op de uitslagenlijst. Voor een stayer met zijn kwaliteiten ver onder zijn niveau, maar wel voldoende voor een startplaats op de tien kilometer. Dat was het enige positieve van zijn race, want Veldkamp dacht na zijn optreden zelf dat hij de tien kilometer kon vergeten.

Trainingskampen in Salt Lake, Zuid-Afrika, Davos: Veldkamp wilde zich nog een keer bewijzen. "Maar het loopt het hele jaar al niet. Je moet hier vier, vijf rondjes in de 28 seconden rijden, daarna laag in de 29. Dan kom je uit op 6.10 of 6.12. Dit was gewoon slecht. In de training gaat het nog wel, maar dan schaats je rondjes van dertig seconden." Dat hij zijn nieuwe schaatspak pas kort voor de Spelen kreeg, speelde in zijn ogen geen rol bij de magere prestatie. "Met goede poten en een frisse kop rijd je in een joggingpak nog goed."

Naar huis

Veldkamp kwam naar de Amerikaanse stad voor een medaille. "Ik ben hier niet om mee te doen. Ik ben gekomen om voorin te schaatsen." Veldkamp verblijft al geruime tijd in Salt Lake City. Maar vorige week smeet hij na een testwedstrijd al met zijn schaatsen, na een povere prestatie. "Ik dacht: ik ga naar huis."

Teamgenoten moesten flink op de Hagenaar inpraten om de donkere kant in zijn hoofd te veranderen in een positieve kijk op het leven. "In oktober ben ik hier overtraind geraakt. Daar ben ik niet meer uitgekomen", stelde hij zaterdag vast. "Ik kan hier niet diep zitten, mijn hartslag zit hoog. Dit zijn foute Spelen voor mij. Ik heb even mijn buik vol van schaatsen."

De Hagenaar miste begin januari in Erfurt bij de Europese titelstrijd ook al plaatsing voor de WK allround in Heerenveen, half maart. "Ik heb nu in elk geval nog bijna twee weken voor de tien kilometer. Misschien dat het beter kan."