DEER VALLEY - Kari Traa heeft zaterdag in Deer Valley het olympisch goud gewonnen op de buckelpiste voor vrouwen, een onderdeel van het freestyle skiën.

De Noorse wereldkampioene verzamelde 25,94 punten. Het zilver ging naar de Amerikaanse Shannon Bahrke met 25,06 punten, het brons naar Tae Satoya uit Japan met 24,85 punten.

In de kwalificaties was de Noorse al goed op dreef. Ze ging als eerste van de zestien over naar de eindstrijd. Met ruime voorsprong, meer dan een punt. In de finale voelde ze de zenuwen. Haar sprongen op het meter parkoers waren minder spectaculair dan in het wereldbekercircuit. Haar snelheid compenseerde veel en de zeven juryleden waardeerden haar met 25,94 punten.

Geen droomrun

Traa sprong een gat in de ozonlaag. "Het was geen droomrun", gaf ze toe na haar overwinning, "maar het was wel voldoende voor goud en daar ging het om." Traa behaalde in haar carrière al negentien overwinningen in de wereldbeker. In Lillehammer 1998 ontbrak ze door een knieblessure. Vier jaar geleden was ze in Nagano goed voor brons. Sinsdien domineerde ze de buckelpiste en was ze bijkans onverslaanbaar.

Achter haar werd de Amerikaanse Shannon Bahrke tweede en de Japanse Tae Satoya derde. Satoya verdedigde in Deer Valley, waar ruim 13.000 toeschouwers aanwezig waren, haar olympische titel. Traa (28) veroverde vier jaar geleden brons in Nagano. De olympische titel was toen voor Satoya.