SALT LAKE CITY - Wars van populisme en patriotisme, maar vol symboliek en met gepaste emotie heeft Salt Lake City zich namens alle Amerikanen gepresenteerd aan de wereld. Onze geest zal niet breken, was de boodschap bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. ' Light the fire within'.

Bekijk video

Mike Eruzione ontstak uiteindelijk de olympische vlam, te samen met het gehele USA ijshockeyteam. Het ging om de helden van Amerika, die bij de Spelen van Lake Placid ten tijde van de koude oorlog de Sovjetunie versloegen en bij leven een legende werden. Eruzione maakte de winnende treffer. Eric Heiden, destijds winnaar van vijf keer goud, maakte geen deel uit van de ceremonie.

Zoals aangekondigd begon het officiële gedeelte met het binnendragen van de nationale vlag die enkele dagen na de aanslagen van 11 september werd gevonden in de puinhopen van het World Trade Center. Acht Amerikaanse atleten droegen het gehavende vaandel met trots en emotie. De 52.000 toeschouwers hielden staand enkele minuten stilte. Het was een ingetogen herdenking. Het gebeurde op de klanken van the National Anthem.

Tegen het prachtige, natuurlijke, decor van de Rocky Mountains stond de openingsshow in het teken van de historie van Utah, van de jeugd en de toekomst. Van de grote droom. En natuurlijk van 11 september. Voor het eerst sinds de ramp presenteerden de Amerikanen zich aan de wereld.

Thema

Het thema van de openingsceremonie in Ricce-Eccles leek er rechtstreeks op terug te slaan. "None of life's storm can darken the human spirit once lit by the fire within." Niets kan de menselijk geest breken als je gelooft in jezelf. Als het vuur in je brandt. Het was de manier van de Verenigde Staten om te laten weten dat het vuur nooit is gedoofd.

IOC-voorzitter Rogge refereerde ook aan de tragedie. Hij richtte zich tot het Amerikaanse volk. "Wij staan achter U bij het verwezenlijken van Uw grote ideaal. Vrede in de wereld." Namens een "trots en vastberaden" volk verklaarde president Bush vervolgens de Olympische Winterspelen van Salt Lake City voor geopend.

Nederlandse sporters

De Nederlandse delegatie bestond bij de parade toch nog uit een man of dertig, met Nicolien Sauerbreij als stralend middelpunt. Zelfs enkele schaatsers, onder wie Van Velde en Wijsman, hadden de moeite genomen een van 's werelds grootste sportevenementen van dichtbij mee te maken.

Ze verdrongen zich om een foto te maken van Bush, die enkele meters verderop verscholen stond tussen de Amerikaanse atleten. Terwijl de bezoekers zwaaiden met een aansteker zong Sting "How fragile we are." Hoe kwetsbaar we zijn. Ingetogen. Passend in de stijl van de avond.