WASHINGTON/KABUL - George Tenet, de hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft woensdag gewaarschuwd voor nieuwe terroristische aanslagen tegen Amerikaanse en 'bevriende' doelen.

In zijn eerste optreden voor het Amerikaanse Congres sinds 11 september maakte Tenet duidelijk dat het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden niet is ontmanteld en plannen heeft voor nieuwe terreurdaden. Hij zei dat mogelijk aanslagen worden beraamd op de Olympische Spelen, die vrijdag in Salt Lake City beginnen, evenals VS- en geallieerde doelen in de rest van de wereld.

Defensiebudget

De waarschuwing van Tenet volgde op de vraag van president Bush aan het Congres eerder deze week om de Defensiebegroting zeer fors op te krikken. Het budget, waarmee de zogenoemde oorlog tegen het terrorisme moet worden gefinancierd, moet wat Bush betreft groeien met 15 procent tot 379,3 miljard dollar, de grootste stijging in twintig jaar.

De CIA-baas wees op de mogelijkheid dat al-Qaeda (De Basis) in verscheidene landen nauwere banden zal aanknopen met andere terreurgroepen. Tenet doelde hier vooral op groepen in Somalië, Jemen, Indonesië en de Filipijnen. "Amerikaanse diplomatieke en militaire installaties lopen vooral gevaar, met name in Israël, Saudi-Arabië en Turkije", aldus Tenet.

In een verklaring voor een senaatscommissie zei de hoogste CIA-functionaris dat er aanwijzingen zijn dat al-Qaeda actief poogt niet-conventionele wapens te ontwikkelen of te vergaren. Uit in Afghanistan gevonden documenten is gebleken dat Bin Laden een geavanceerd programma had voor biologische wapens. Al-Qaeda zou ook pogen aan de "gevaarlijkste" chemische wapens te komen.

Sneeuw in Afghanistan

Afghanistan kampte woensdag met zijn eigen problemen. Zware sneeuwval heeft alle doorgaande wegen in de door hongersnood getroffen gebieden in het westen geblokkeerd, waardoor de voedselhulp voor de bevolking stagneert.

De weg die de Afghaanse hoofdstad Kabul met het noorden verbindt, werd bovendien getroffen door een lawine. Volgens een VN-woordvoerder zijn zeker twintig voertuigen bedolven onder de sneeuwmassa. Over eventuele slachtoffers was woensdagavond nog niets bekend.