WASHINGTON - De advocaten van de 'Amerikaanse talib' John Walker Lindh hebben voor een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia de voorlopige vrijlating geëist van hun cliënt. Volgens CNN betoogden de juristen dat de 20-jarige geen crimineel verleden heeft en dat er van vluchtgevaar geen sprake is.

Lindh moet woensdag voor de tweede keer voor de rechtbank verschijnen. De jonge Amerikaan werd eind 2001 in Afghanistan opgepakt waar hij aan de zijde vocht van de fundamentalistische Taliban. Hij wordt onder meer beticht van samenzwering om Amerikaanse burgers in Afghanistan te doden en van steun aan het terroristennetwerk van Osama bin Laden.

Lindh is dinsdag formeel in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht bestaat uit tien punten, zo maakte minister van Justitie Ashcroft bekend.

De advocaten menen dat Lindh geen enkele poging heeft ondernomen om te strijden tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij stopte zelfs met vechten toen de VS doelen in de regio waar hij verbleef, begonnen te bombarderen.

Slechte behandeling

Lindh zou bovendien slecht zijn behandeld door de Amerikanen tijdens zijn detentie in Afghanistan. Ondanks verwondingen kreeg hij dagenlang minimale medische zorg en bleef hij aan handen en voeten geketend. Zijn naakte lichaam was met tape aan een stretcher vastgemaakt. Verzoeken om juridische bijstand werden steevast genegeerd, aldus het juristenteam van Lindh.

/NIEUWSAmerikaanse Taliban-strijder voor rechter