AMSTERDAM - Iedereen wist het: het zou een hels karwei worden om op de huwelijksdag een glimp op te vangen van het bruidspaar. Toch kwamen er tienduizenden Oranje-fans zaterdag naar Amsterdam om de festiviteiten bij te wonen. "Het gaat tenslotte om het sfeertje."

Zaterdagochtend in Amsterdamse buitenwijk. Van het huwelijk is nog weinig te merken. De bewoners doen hun gebruikelijke rondje langs de bakker, slager en groenteboer. In een straat wappert een verdwaalde vlag. Halfstok, want te oordelen naar de posters op de ramen, zijn de bewoners de wandaden van het Videla-regime nog niet vergeten.

Naarmate we het centrum naderen, wordt het op straat steeds drukker en verschijnt er steeds meer oranje in het straatbeeld. Aangekomen bij de Dam ziet het zwart van de mensen. Of beter, oranje, aangezien bijna iedereen geprobeerd heeft iets feestelijks in de Oranje-tinten aan zijn of haar kleding toe te voegen.

De een is verkleed als engel, de ander lijkt meer op een Oranje-poedel en zelfs de hond ontsnapt niet aan een heus Oranje-tenue.

De bussen met hooggeplaatste gasten rijden intussen af en aan bij de Nieuwe Kerk, waar het kerkelijk huwelijk voltrokken zal worden. De spanning stijgt als de eerste koninklijke gasten arriveren: Beatrix in prachtig paars, de prinsen Constantijn en Friso en de hoogzwangere Laurentien.

Wanneer de Rolls Royce met Willem-Alexander en Máxima voorrijdt, gaat er een luid gejuich op en klikken er duizenden camera's. Maar voor het publiek er erg in heeft, is het bruidspaar alweer naar binnen.

Geen nood: de Oranje-fans stromen meteen weg om een goed plekje langs de route van de rijtour te veroveren. Gerdien en Annleen uit Doetinchem staan al vanaf 6.45 uur op de Dam. Het paar hebben ze alleen nog maar op de videoschermen gezien, maar toch hebben ze het naar hun zin. "Het is heel gezellig, niks geen rellen. En de jurk is heel mooi. Wel een beetje hooggesloten van voren, maar toch heel mooi."

Ook een Iers paar dat een weekendje Amsterdam doet amuseert zich prima. "It's briljant. Great atmosphere!" Even verderop staat een Frans stel dat zo slim was het burgerlijk huwelijk eerst in het hotel te bekijken en nu langs de route in het zonnetje van alles staat te genieten. "Het is hier heel leuk, zo met al die oranje versieringen."

Op het Koningsplein ziet het niet Oranje, maar wit. Daar laat comité Het Witte Plein een kritisch geluid horen middels toespraken en optredens. Hester, Björn en Huub staan op het plein met een bord met de tekst: 'Ja ik wil een republiek' en 'Solidariteit met de Argentijnen'.

"We willen aandacht vragen voor de verdwenen Argentijnen", legt Hester uit. En Huub plaatst een kritische kanttekening bij het koningshuis. "Ze hebben zoveel geld, maar ze betalen niet eens hun eigen bruiloft. Dat mogen mij weer doen."

"Het koningshuis is een ouderwets instituut, het past niet meer in Nederland", vult Björn aan. "Ze moeten weer gedegradeerd worden tot stadhouders."

Ook bij de Munt maken sommige mensen zich druk over het huwelijkfeest. Maar dan meer over het feit dat de gouden koets zo snel weer voorbij is. "Had hij niet wat langzamer kunnen rijden?"

Op naar de Dam dan maar voor de balkonscène. Even na half twee gaan de balkondeuren open en verschijnt het pasgetrouwde stel op het balkon. Een luid geluich gaat op. Mensen klimmen in stellages, tribunes en lantarenpalen om iets te kunnen zien. Dan volgt het moment waarop iedereen heeft gewacht: Máxima en Willem-Alexander geven elkaar een kus. Niet zo'n vaag zoentje als de Belgische prins Filip Mathilde gaf, maar een flinke zoen.

Opnieuw barst het publiek uit in een luid gejoel, om even later spontaan 'Ze leven hoog' aan te heffen. Als het paar na een paar minuten van het balkon verdwijnt en het feest afgelopen is, gaat het publiek tevreden naar huis. "Ik heb niet veel gezien. Jij?", vraagt een vrouw aan haar vriendin. "Nee, ik ook niet. Maar het gaat toch om het sfeertje."

"Een superdag", verzucht een jongen tegen zijn vrienden. "Kom, we gaan champagne halen."