AMSTERDAM - De NS heeft zaterdag tussen de 16.000 en 20.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Het spoorbedrijf had rekening gehouden met 70.000 tot 95.000 treinreizigers. Een NS-woordvoerder heeft geen idee waarom het er zo veel minder zijn geweest.

De treinenloop vanuit Amsterdam verliep zaterdag halverwege de middag gewoon volgens de dienstregeling, aldus de NS. De Spoorwegen hebben geen extra treinen ingezet om de belangstellenden voor het huwelijk terug te brengen. Wel zijn de treinen langer dan normaal. Problemen hebben zich vrijwel niet voorgedaan.

De NS hadden op het Centraal Station in Amsterdam acht mensen ingezet om het publiek te informeren. Maar die hadden weinig te doen. Een van hen zei dat hij zaterdag een heel ander publiek had gezien dan met Koninginnedag. "Toen waren er veel dronken mensen. Die ben ik vandaag niet tegen gekomen."

Ook het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam had zaterdag geen problemen. "Alles is voor ons goed verlopen", zegt een woordvoerder. "We waren goed op sterkte en er kwamen minder reizigers opdagen dan verwacht."

Het GVB verwacht dat het nog zeker tot 18.00 uur duurt, voordat alle bussen en trams weer volgens de dienstregeling rijden. De touwen die voor de Gouden Koets in de tramrails in het centrum van de stad zijn gelegd, zijn nog niet verwijderd.