AMSTERDAM - Premier Kok reageerde na afloop van de inzegening van het huwelijk met persoonlijk genoegen, maar ook met 'politieke voldoening'. "We hebben een lastige kwestie goed kunnen oplossen. Met een oplossing die iedereen in ere heeft gelaten", aldus de minister-president voor de NOS-televisie.

Hij refereerde daarmee aan de discussie over de rol van de vader van Máxima tijdens de militaire junta in Argentinë. Uitkomst van die discussie was onder meer dat Jorge Zorreguieta niet bij de huwelijksplechtigheden was.

Het bewerkstelligen van deze diplomatieke oplossing wordt algemeen gezien als een verdienste van de premier. "Ik ben blij en trots dat ik dit heb kunnen doen", zei Kok terugkijkend.

'Emotioneel moment'

Kok noemde de gebeurtenissen van zaterdag een aaneenschakeling van hele blije momenten. Hij feliciteerde "namens ons allemaal" het bruidspaar. De minister-president noemde het uitspreken van het jawoord een emotioneel moment.

Ook burgemeester Job Cohen is een tevreden mens. Niet alleen zijn de plechtigheden in de Beurs van Berlage en De Nieuwe Kerk vlekkeloos verlopen, ook Amsterdam liet zich van z'n beste kans zien door voornamelijk feest te vieren. Wanklanken waren er niet of nauwelijks.

Oefenen op Spaans

Cohen heette de genodigden in de Beurs, waar hij het burgerlijk huwelijk tussen prins Willem-Alxander en Máxima voltrok, toe in het Engels en in het Spaans. Die laatste taal beheerst hij niet. "Ik heb er de afgelopen weken flink op geoefend met een Spaanssprekende medewerker", biechtte hij na afloop op. "Maar alles ging zoals ik had gehoopt. Ik vond de plechtigheid mooi en stijlvol."

Evenals dominee C. ter Linden, roerde de burgemeester in zijn speech de afwezigheid aan van de ouders van Máxima. De bruid was meermalen, zowel in de kerk als in de Beurs tot tranen toe geroerd door die verwijzingen.

Tranen

Ook buiten pinkten omstanders menig traantje weg. "Je moet daar toch even aandacht aan besteden", vindt Cohen. "Anders zou ik het gevoel hebben dat ik iets belangrijks wegliet."

Cohen is in de weken voorafgaand aan het huwelijk niet geplaagd door nachtmerries over uit de hand lopende acties of demonstraties. "Natuurlijk, het kon, maar ik had er vertrouwen in dat alles goed zou gaan."