AMSTERDAM - Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben de rijtoer met de Gouden Koets na de kerkelijke inzegening van hun huwelijk verreden onder een stralende zon. Een smet was een welgemikte verfbom op de Gouden Koets. Een lakei was er als de kippen bij om de verf, die op het raam aan de kant van Máxima terecht kwam, er af te vegen.

Bekijk video

Langs de route stonden duizenden mensen in het oranje om het bruidspaar toe te juichen. Het paar wuifde de toeschouwers stralend toe.

Op bepaalde punten hielden actievoerders een lawaaiprotest, waardoor de paarden in de stoet onrustig werden. Ook gooiden zij kleine rookbommetjes, pakjes frisdrank en wc-rollen naar het paar.

Kroonprins Willem-Alexander zei het al van tevoren: "Een rookbommetje mag best, als het maar oranje is." Hij werd op zijn wenken bediend. Een groep kunstenaars die de route mocht opsieren, plaatste op het dak van een gebouw aan het Rokin een rookkanon die oranje spuwde.

Even voor half twee arriveerde het bruidspaar in de Gouden Koets bij het Paleis op de Dam.

Aanhoudingen

De politie heeft sinds vrijdagmiddag veertien arrestaties verricht. Van de arrestanten zitten er zaterdagmiddag nog zes vast. Degene die ervan wordt verdacht een 'verfbommetje' naar de Gouden Koets te hebben gegooid, zit daar bij.

Dat hebben woordvoerders van de politie en van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zaterdag meegedeeld. Overigens gaat het volgens de politie niet om een verfbom maar om een zakje met een 'gekleurde substantie', die makkelijk afwasbaar is.

Volgens het OM blijven in elk geval twee mensen vastzitten. Beiden worden maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn opgepakt tussen het burgerlijk en het kerkelijk huwelijk in, wegens belediging van het koningshuis. Het tweetal deelde op straat geschriften uit waarop afbeeldingen van Willem-Alexander en Máxima stonden met hakenkruisen en de tekst 'better dead than wed'.

Het OM verwacht dat de andere arrestanten zaterdag nog naar huis mogen, al dan niet met een dagvaarding op zak. Justitie noemt het aantal aanhoudingen minder dan verwacht.