AMSTERDAM - In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is zaterdag na het burgerlijk huwelijk ook het kerkelijk huwelijk tussen Kroonprins Willem-Alexander en Máxima voltrokken. De dienst werd geleid door dominee Carel ter Linden. Hij bevestigde het huwelijk rond 12.25 uur.

Bekijk video

Willem-Alexander had tot hilariteit van de aanwezigen enige moeite de ring om de vinger van zijn Máxima te schuiven. De witgouden ringen zijn 2,5 millimeter breed en halfrond. Juan Zorreguieta, een broer van de bruid, reikte de ringen aan.

'Gedachten bij afwezigen'

Dominee Ter Linden begon zijn toespraak in De Nieuwe Kerk met te zeggen dat de gedachten van de aanwezigen ook bij de ouders van Máxima zijn. "Máxima is door hen geworden wie ze nu is", aldus Ter Linden.

Ook zei hij dat de gedachten uitgaan naar de andere afwezigen. Vervolgens begroette hij de gasten in het Engels. Daarna is het officiële gedeelte begonnen met psalm 44. De dominee verzocht de aanwezigen de liederen vooral uit volle borst mee te zingen.

Braun ontroert Máxima

Toen de Argentijnse priester Rafaél Braun zaterdag in de Nieuwe Kerk naar voren trad om zijn bijdrage te leveren, kon prinses Máxima de ogen niet drooghouden. Hij las het bruidspaar in het Spaans een deel uit het bijbelboek Ruth voor. Vervolgens las prins Johan Friso uit het evangelie van Marcus hoofdstuk 10 vers 42 tot 45 voor.

Ook tijdens de rest van de dienst had Máxima het ogenschijnlijk moeilijk. Diverse malen was zij bijna tot tranen geroerd. Kroonprins Willem-Alexander kon zijn ogen nauwelijks van zijn mooie bruid afhouden.

Tranen, geen kus

Na het uitwisselen van de ringen speelde bandoneónspeler Carel Kraayenhof, speciaal op verzoek van de bruid, in De Nieuwe Kerk een tango getiteld Adios Nonino (Vaarwel vadertje). Prinses Máxima kreeg het echt te kwaad en liet haar tranen de vrije loop.

Tot teleurstelling van in ieder geval een deel van het publiek, werd er na geen van beide plechtigheden gekust door het bruidspaar. Maar die teleurstelling werd snel goedgemaakt toen het paar elkaar maar liefst vijf zoenen gaf tijdens de balkonscène.