AMSTERDAM - Een stralende koningin Beatrix wachtte het bruidspaar in de Nieuwe Kerk op. In de kerk zijn 1600 gasten aanwezig. Het bruidspaar liep de kerk binnen voorgegaan door bruidskinderen en ds. Carel ter Linden. Om tien over half twaalf begon de officiële plechtigheid.

Even eerder verzamelden de genodigden zich in de Nieuwe Kerk voor het kerkelijk huwelijk. Onder de gasten in de kerk is onder anderen oud-minister van Buitenlandse Zaken en huidig Minister van Staat Max van der Stoel. Hij speelde een belangrijke rol in de oplossing van de mogelijke problemen over het verleden van de vader van Máxima.

Nelson Mandela is inmiddels binnen, zo ook de Britse kroonprins Charles en minister-president Wim Kok. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan is binnengekomen.

Vanuit Japan is kroonprins Naruhito al in de kerk. Hij is zonder zijn vrouw, die onlangs is bevallen van een dochter. Verder zijn verscheidene andere buitenlandse koninklijke gasten binnen, zoals prins Edward van Groot-Brittannië en kroonprins Haakon van Noorwegen met zijn vrouw Mette-Marit. Ook de Belgische kroonprins Philip en Mathilde, samen met koning Albert en koningin Paola van België zijn inmiddels gearriveerd.

Koningin Noor, de weduwe van koning Hoessein van Jordanië, bevindt zich ook in het gezelschap. De voormalige koning van Griekenland, Constantijn en zijn vrouw Anne-Marie geven acte de présence.

De Nederlandse koninklijke leden kwamen wat later. Prins Bernhard junior en Annette Sekrève en prins Maurits en zijn vrouw Marilène hebben de Beurs inmiddels verruild voor de Nieuwe Kerk.

Opvallende afwezigen tijdens de huwelijkspechtigheid zaterdag waren de oudste dochter van prinses Irene, prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy Van Zuydewijn. Dat paar trouwde vorig jaar in het Franse Auch.

/LINKGetuigen, bruidsmeisjes en bruidskinderen Koninklijk HuwelijkInformatie over aanwezigen bij Koninklijk HuwelijkInformatie over aanwezigen bij Koninklijk Huwelijk (2)