Willem-Alexander en Máxima zijn getrouwd (video)AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zijn zaterdag in Amsterdam voor de wet getrouwd. Ze gaven elkaar om even voor 10.30 uur het jawoord in de Beurs van Berlage, die voor het eerst als trouwzaal werd gebruikt. Burgemeester Cohen van Amsterdam voltrok het burgerlijk huwelijk.

Bekijk video

Prins Willem-Alexander en zijn bruid Máxima Zorreguieta gingen onder onder luid gejuich de Beurs van Berlage binnen. Burgemeester Cohen van Amsterdam begroette het bruidspaar en de zevenhonderd gasten in de Beurs van Berlage in eerste instantie in het Engels en Spaans. Daarna schakelde hij over op het Nederlands.

Prinses Máxima kreeg na haar jawoord tranen in haar ogen en droogde die af met een zakdoekje. Daarna moesten Willem-Alexander en Máxima lachen. Alle aanwezigen in de beurs applaudiseerden.

Ook buiten klonk op verscheidene plaatsen gejuich en applaus. Toeschouwers buiten het Beursgebouw en voor het Centraal Station konden de ceremonie via een videoscherm volgen.

Kroonprins Willem-Alexander draagt het donkerblauwe uniform van de marine. Dat is een donkerblauwe jas met een sabel. Ook draagt hij zoals verwacht zijn vlieginsigne. Willem-Allexander is onder andere kapitein ter zee van het reservepersoneel van de Koninklijke Marine.

De trouwjurk van Máxima is gemaakt van ivoorkleurige mikado-zijde. Het is zoals bekend een ontwerp van de Italiaanse couturier Valentino. De jurk met lange mouwen en een benetier hals sluit nauw aan en loopt vanaf de taille licht uit met een vijf meter lange sluier. De lange sluier van zijden tule met stippeltjes is met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant.

Ter gelegenheid van haar huwelijk met Willem-Alexander is prinses Máxima met onmiddellijke ingang benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Máxima Zorreguieta heet nu officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

/HUWELIJKDe toespraak van burgemeester Cohen