AMSTERDAM - De sfeer op de Dam is op het moment dat de Beurs van Berlage leegloopt erg gemoedelijk. Het is er gezellig druk. De enige wanklank is dat niet alle mensen goed kunnen zien wat er gebeurt. Zij klagen erover dat er maar één beeldscherm is.

Rond de Beurs van Berlage, waar het burgerlijk huwelijk wordt gesloten, was tot vlak voor het begin van de huwelijksplechtigheid nog niet veel publieke belangstelling. Rond en op het Centraal Station was het uitgesproken rustig. Volgens de politie zelfs rustiger dan op een normale zaterdag.

Ook elders in de hoofdstad was het rustig. Van de verwachte drukte bij het Amstelstation is niets te merken. Mogelijk heeft dit te maken met een treinstoring eerder op de ochtend, waardoor treinen uit Utrecht moesten worden omgeleid.

Treinstoringen

Het treinverkeer naar Amsterdam heeft zaterdagochtend op twee plaatsen last gehad van vertragingen. Bij Maarsssen en Alkmaar stonden defecte treinen. Tegen half tien was het treinverkeer daar weer normaal, aldus een woordvoerder van de Railverkeersleiding.

Op het traject tussen Utrecht en Breukelen stond bij Maarssen anderhalf uur lang een defecte trein. Hierdoor konden twee van de vier intercity's die per uur van Utrecht naar Amsterdam rijden niet via de normale route. Ze werden omgeleid via Hilversum en konden dus niet meer stoppen op de stations Amsterdam Amstel en Duivendrecht.

Reizigers vanaf Utrecht in de richting Amsterdam kregen te maken met een vertraging van ongeveer een kwartier. Rond negen uur is de trein naar het middenspoor gesleept.

Bij Alkmaar strandde de intercity van Den Helder naar Nijmegen. De trein kampte met problemen aan het luchtdruksysteem. Na een half uur was het euvel verholpen en kon de trein de reis richting Amsterdam hervatten.

Geen files

Op de snelwegen naar Amsterdam was het zaterdagochtend rond half 9 nog vrij rustig. "Het is ietsje drukker dan op een normale zaterdagochtend, maar files staan er niet", aldus een woordvoerder van de landelijke verkeerscentrale TIC. De verkeerspolitie verwacht geen opstoppingen. ,,Veel mensen komen waarschijnlijk met het openbaar vervoer naar de hoofdstad.''