KARACHI - De Pakistaanse politie in Karachi heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een massale zoektocht gehouden naar de ontvoerde Amerikaanse journalist Daniel Pearl. De autoriteiten denken niet dat de medewerker van The Wall Street Journal is omgebracht.

"We hebben de ene na de andere begraafplaats doorzocht nadat we informatie van de pers hadden gekregen dat het lichaam van de journalist gevonden zou kunnen worden op een begraafplaats", aldus een woordvoerder van de politie in Karachi.

De actie waarbij honderden agenten betrokken waren, heeft vooralsnog niets opgeleverd. Twee mensen zijn vrijdagavond in Karachi verhoord in verband met de ontvoering, aldus een hoge politiefunctionaris.

Wall Street Journal

The Wall Street Journal liet zaterdag weten te geloven dat meldingen van vrijdag over de dood van zijn medewerker niet klopten. "We blijven geloven dat Danny in leven is", aldus een verklaring.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag alle Amerikanen opgeroepen voorzichtig te zijn op reis. Onder verwijzing naar de ontvoering van Daniel Pearl verklaarde het ministerie dat er onbevestigde berichten zijn dat Amerikaanse burgers het doelwit van ontvoeringen of andere terreurdaden kunnen worden.

Losgeld

Tegelijk met het verspreiden van berichten op vrijdag dat Pearl zou zijn omgebracht, kwam er op de Amerikaanse ambassade in Islamabad een telefoontje binnen waarin losgeld voor de Amerikaan wordt geëist.

"De ambassade van de Verenigde Staten heeft een telefoontje gekregen en in de gestelde eisen was een losgeld van 2 miljoen dollar opgenomen", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse consulaat in Karachi.

De nieuwszender CNN berichtte vrijdagavond dat persbureaus een e-mail hadden ontvangen waarin de dood van 38-jarige Pearl werd gemeld.