Bruidspaar viert Nationaal Huwelijksfeest in Arena (video) AMSTERDAM - Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hebben vrijdagavond aan het slot van het Nationaal Huwelijksfeest het Oranje Fonds gekregen. De Nederlandse bevolking heeft 3,6 miljoen euro in het fonds gestort. De organisatie van het nationaal geschenk verwacht dat het fonds door bijdragen van bedrijven nog zal groeien tot zo'n 4,5 miljoen euro.

Bekijk video

Het Oranje Fonds is bestemd voor de ondersteuning van projecten die de multiculturele samenleving stimuleren. Het bruidspaar krijgt voor zichzelf nog een tuinbeeld van de beeldend kunstenaar Andre Volten. De kroonprins bedankte mede namens zijn verloofde het Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse volk en de gemeente Amsterdam "heel, heel hartelijk".

Onbedoeld speelde de Prins van Oranje een rol in de finale van het nationale huwelijksfeest. Hij tilde een jongetje op voor wie een oranje wimpel te hoog hing. Vervolgens kreeg hij de vele meters doek over zich heen.

Beurs van Berlage

Het feest in de Arena was om half tien afgelopen. De huwelijksdag zal voor het bruidspaar vroeg beginnen. Hun eerste openbare optreden zaterdag is het burgerlijk huwelijk in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dan zal iedereen eindelijk dé jurk kunnen zien. Máxima wimpelde vragen daarover vrijdagavond geroutineerd af.

Oldtimer

Even voor acht uur kwam het paar aan in de Arena. Ze reden in een half open oldtimer het pikdonkere stadion binnen. Actrice Loes Luca had met het publiek afgesproken dat iedereen zich zou verstoppen en vervolgens 'surprise' zou roepen.

Tientallen Leidse studenten volgden de auto te voet om de vrijgezellentijd van Willem-Alexander uit te zwaaien. Koningin Beatrix had duidelijk plezier in de entree van haar zoon en aanstaande schoondochter.

Het aanstaande bruidspaar waardeerde de grappen van Luca, presentatrice van het Nationaal Huwelijksfeest. Vooral haar opmerking "Het is ook een beetje jullie huwelijk" leidde tot hilariteit onder de koninklijke gasten.

Slappe lach

De slappe lach kreeg Máxima bij het zien van oude baby- en kleuterfoto's van Willem-Alexander. Het programma, met toepasselijke songs als Morgen ben ik de bruid door Willeke Alberti en You are so beautiful door Trijntje Oosterhuis, lijkt beiden erg aan te spreken.

Mandela

In totaal woonden zestig officiële genodigden het Nationaal Huwelijksfeest bij. Onder hen bevond zich ook Nelson Mandela. Met hartelijke zoenen begroette koningin Beatrix Mandela. Beiden wisselden schouderklopjes en glimlachjes onder de klanken van een Limburgse harmonie die het eigen volkslied speelde.