AMSTERDAM - De politie heeft vrijdag in het centrum van Amsterdam twee personen aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de twee opgepakt wegens belediging en smaad.

Een van de arrestanten is een Uruguayaan. De man stond op de Dam met foto's van slachtoffers van de Argentijnse junta. Het gaat volgens hem om personen die tijdens de 'vuile oorlog' door de Argentijnse militairen in zee waren geworpen en die in Uruguay waren aangespoeld.

Foto's

De man, een politiek vluchteling, had de foto's ontvreemd uit het archief van de inlichtingendienst van de Uruguayaanse marine en het land uitgesmokkeld. Hij deelde volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) pamfletten uit.

De politie heeft in de PC Hooftstraat een man aangehouden omdat op zijn bus runentekens stonden, zoals de ss ze gebruikte. De bus werd weggesleept. De politie verhoort beiden. De officier van justitie besluit vrijdagavond of ze worden vrijgelaten.

De politie let streng op alle uitingen die mogelijk beledigend zijn. Volgens de projectleider H. van Vliet van de gemeente Amsterdam heeft dit ook te maken met de aanwezigheid van vele buitenlandse gasten. Hij stelde dat het veiligheidsbeleid altijd wordt aangescherpt als er buitenlandse gasten bij een bezoek betrokken zijn.