AMSTERDAM - Er is al heel wat gezegd en geschreven over de kledingkeuze van Máxima. De een vindt de kleding te tuttig, de ander te opzichtig. Maar wat vinden modeprofessionals van Máxima's garderobe? En hoe ziet haar ideale trouwjurk eruit?

Hoofdredacteur van Beau Monde Riek Tawfik zegt: "Ik ben blij dat de keuze op Valentino is gevallen. Het is in ieder geval 'glamourous'. Toch denk ik dat nu alle ogen gericht zijn op Máxima, ook in het buitenland, zij een betere ambassadrice van Nederland was geweest als zij voor een Nederlandse ontwerper als Frans Molenaar of Mart Visser had gekozen. Prinses Diana droeg immers ook veel creaties van Engelse ontwerpers."

"Ik vind het moeilijk om te bedenken wat ik voor Máxima zou ontwerpen", zegt ontwerper Niels Klavers. "Niet omdat ik geen ideeën heb, maar ik heb Máxima nooit persoonlijk ontmoet. Een idee voor een ontwerp ontstaat in overleg met de cliënt. Ik vind het erg belangrijk om de persoon in kwestie te leren kennen, zodat mijn ontwerp echt op het lijf van die persoon is geschreven. En dat is een proces dat moet groeien. Vandaar dat ik geen pasklaar antwoord heb over hoe mijn ontwerp van de bruidsjurk eruit had gezien."

Moderedacteur Robert van der Zanden van het tijdschrift Glossy hoopt dat Máxima met haar trouwjurk vriend en vijand zal verrassen. "Ik hoop dat het niet een te stijve jurk wordt, want ze kan er soms heel tuttig uitzien. Het zal fantastisch zijn als de jurk echt een enorme verrassing wordt, dat ze met haar frisse uiterlijk zal verrassen en zo echt de kroonprinses van Nederland wordt."

Hilmar Mulder, chef mode van de Marie Claire, vindt Valentino op zich een goede keuze. "Hij heeft absoluut een bepaald Latino-gevoel in zijn kleding. In dat opzicht denk ik dat zijn creatie goed bij Máxima past. Bovendien zit hij al veertig jaar in het vak en heeft hij veel voor de adel en showbizzsterren der aarde ontworpen. Van de jurk an sich verwacht ik dat hij de smaakvolle kant van Valentino's frivoliteit belicht. Een diep decolleté, zoals bij Jennifer Lopez, verwacht ik niet. Maar wel een geraffineerde jurk met een spannende snit en een duidelijke Latina-feel. Wat ik overigens wel jammer vind, is dat er niet gekozen is voor Nederlandse ontwerpers, zoals Viktor & Rolf bijvoorbeeld."