DEN HAAG - Máxima Zorreguieta is afgelopen woensdag gedagvaard. Automobilist H. van der Bent, met wie ze vorig jaar in Den Haag in botsing kwam, stapte naar de rechter om volledige schadevergoeding te eisen.

Dat heeft de advocaat van de eiser H. Loonstein donderdag laten weten. De Wassenaarder liep door de botsing een gecompliceerde beenbreuk op, waardoor hij in financiële problemen raakte.

Vorige week was een kort geding van de baan, omdat beide partijen weer in gesprek waren. De Rijksvoorlichtingsdienst zegde toe contact op te nemen met de vleeshandelaar uit Wassenaar, maar hij heeft tot op heden niets gehoord. Ook kreeg hij geen reactie op een brief. "De elastiek is er uit. Daarom geven we gas", zegt advocaat Loonstein.

Loonstein vindt de houding van de RVD 'onbegrijpelijk'. "Ik snap niet dat de RVD niet nastreeft tot een regeling te komen, dat het zo ver moet komen." De dagvaarding komt vlak voor het huwelijk met prins Willem-Alexander, omdat het makkelijker is een normale burger te dagvaarden dan een lid van het koninklijk huis.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde uit onderzoek naar de aanrijding dat Van der Bent zelf in overtreding was. Máxima reed de Leidsestraatweg langs paleis Huis ten Bosch op die alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk is. De vleeshandelaar had haar voorrang moeten verlenen, aldus het OM.

Geen van beide betrokkenen is vervolgd voor de aanrijding. Van der Bent stelt dat Máxima uit een uitrit kwam en dus op hem had moeten wachten.

/NIEUWSMaxima betrokken bij verkeersongeval