AMSTERDAM - Schrijver Leon de Winter heeft heel wat stof doen opwaaien met een satirisch artikel over het Nederlandse koningshuis in de Duitse krant Berliner Morgenpost. De Nederlandse ambassade in Berlijn wordt platgebeld door Duitsers die boos zijn over het artikel waarin De Winter onder meer schrijft dat Willem-Alexander "uitblinkt door onnozelheid, domheid en kleurloosheid".

De Winter neemt in het artikel het Nederlandse gedoogbeleid op de hak: in Nederland gebeurt nooit iets en als er iets gebeurt, kijken we de andere kant op en noemen het 'gedogen'.

Ook de koninklijke familie en haar zwakheden wordt gedoogd, zo meent De Winter. "Echt geliefd was de familie nooit. Maar het gedogen zit ons Nederlanders in het bloed en niemand in ons land wil een familie dwarszitten die zo graag de edele kunst van het lintenknippen en het toewuiven van klompendansende boeren en boerinnen van generatie op generatie wil doorgeven."

Seniel

Toch mankeert er volgens de schrijver heel wat aan de Oranjes. "Bernhard is een van de grootste rokkenjagers die Europa ooit gezien heeft. Bij deze activiteiten was het Bernhards gewoonte naast geschenken nog wat anders achter te laten, zodat ook buiten Nederland talloze mensen hem 'pappa' noemen."Ook prinses Juliana krijgt een veeg uit de pan. "Juliana is zo seniel geworden, dat ze denkt dat ze een Labrador is (men monkelt dat ze dat overigens ook al dacht toen ze nog koningin was)."

Met zoveel gebreken had het niet lang meer kunnen duren, of de Oranjes hadden naar een andere baan moeten uitkijken, meent De Winter. "Tot zij verscheen. Toen Beatrix Máxima ontmoette, maakte ze een luchtsprong en dacht: 'De monarchie is voor de volgende honderd jaar veilig gesteld. Een pr-droom!"

Dat de vader van Máxima een beladen verleden heeft, vergeten we maar al te graag omdat 'Máxima zo'n aardig ding is'.

"Er staat een sprookjeshuwelijk gepland. Ze zijn erg verliefd. Hij is dom en zij is geblondeerd. Een droompaar."