WASHINGTON - President Bush heeft in zijn State of the Union (de jaarlijkse rede over het beleid in het Congres) gezegd met evenveel kracht te zullen vechten tegen het terrorisme in de wereld als tegen de economische recessie in de VS. De oorlog tegen terrorisme is volgens Bush pas begonnen.

De VS zal terroristen en regimes die chemische, biologische of nucleaire wapens proberen te verwerven, niet toestaan de wereld te bedreigen, zei president Bush.

Oorlog

De 'oorlog tegen de terreur' heeft de VS de afgelopen tijd meer dan 30 miljoen dollar (35 miljoen euro) per dag gekost. Bush kondigde de grootste verhoging van de defensiebegroting in twintig jaar tijd aan. "Wat het ook kost om ons land te verdedigen, wij zullen het betalen", aldus het staatshoofd.

Belastingen

Verder riep Bush de Senaat op zijn plannen tot verdere verlaging van de belastingen te aanvaarden.

Enron

Zonder het bedrijf Enron met naam te noemen, kondigde Bush consequenties aan naar aanleiding van het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij kondigde strengere regels aan voor het toezicht van accountants op bedrijven en voor het veiligstellen van bedrijfspensioenen.

Applaus

Al tijdens de eerste minuten van zijn toespraak werd Bush herhaaldelijk onderbroken door applaus. De toespraak werd bijgewoond door de Afghaanse interim-premier Karzai en door nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen en het offensief tegen al-Qaeda.