DEN HAAG - Een groep van ongeveer vijftien mensen demonstreert dinsdag in Den Haag tegen de voorkeursbehandeling die Máxima Zorreguieta heeft gekregen bij haar naturalisatie. De demonstranten vinden dat de aanstaande vrouw van kroonprins Willem-Alexander dezelfde procedure had moeten doorlopen als iedere buitenlander die trouwt met een Nederlandse partner.

De betogers horen bij de actiegroep Koninklijke Geschenk. Ze eisen gelijke behandeling als Máxima. "Zij zou na het trouwen ook drie jaar lang moeten wachten op een Nederlands paspoort, net als iedereen", aldus een woordvoerster van de demonstranten.

Als de versnelde naturalisatie van de Argentijnse niet wordt teruggedraaid, eisen de demonstranten een generaal pardon op de huwelijksdag "voor allen die nog geen verblijfsvergunning hebben". De demonstranten stelden enkele kruisen met t-shirts op als symbool voor buitenlanders in Nederland die al lang op een verblijfsvergunning wachten.

Een hoofddocent van de Katholieke Universiteit Nijmegen diende vorig jaar een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling over de snelle naturalisatie van Máxima. De commissie liet in september weten dat zet geen uitspraak wilde doen omdat ze meende alleen bevoegd te zijn in zaken die draaien om racistische of seksuele discriminatie.

/NIEUWS'Snelle naturalisatie Máxima is discriminatie'