RIJSWIJK - Dat Máxima populair is bij haar nieuwe landgenoten is niet nieuw. Opvallend is wel dat de toekomstige prinses ook een geheel nieuwe achterban aantrekt die voorheen niet echt warm liep voor de Oranjes.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Amsterdamse bureau Motivaction in samenwerking met het dagblad Trouw

De ondervraagden moesten onder meer uit zes leden van het koningshuis twee kiezen die hen het meest aanspraken. Daarbij kozen de meesten (38,4 procent) voor Máxima. Willem-Alexander behaalde de tweede plaats, met 35,3 procent, gevolgd door prins Claus (32,6 procent).

Koningin Beatrix werd vierde met 29,7 procent en prinses Juliana en prins Bernhard eindigden als laatsten, met een score van ,1 en 11,2 procent. 16 procent van de geïnterviewden vond geen van de zes leden van het koningshuis aansprekend.

Hoogopgeleid

Máxima is vooral populair onder jongeren en hoogopgeleide, ambitieuze cultuurliefhebbende kosmopolieten. Deze groep staat niet echt bekend als voorstander van de monarchie.

Van alle ondervraagden antwoordt 18 procent dat de monarchie moet worden afgeschaft. Onder de kosmopolieten is dat percentage 26 procent. Toch scoort de Argentijnse hoog bij deze groep. Volgens Martijn Lampert van Motivaction herkennen ze zich in haar mentaliteit. ,,Ze is een kosmopoliet pur sang.''

Ook is Máxima het populairst bij jongeren en vrouwen. De postmaterialisten zijn iets sceptischer over de verloofde van Willem-Alexander. Dat heeft volgens Lampert waarschijnlijk te maken met de politieke achtergrond van haar vader.