DRACHTEN - Willem-Alexander en Máxima willen geen Fries paard als huwelijkscadeau, vermoedelijk omdat ze liever zien dat het geld ervoor in het Oranje Fonds wordt gestort. De inzamelingsactie die de Drachter oranjevereniging voor dit geschenk was begonnen is gestaakt.

De Oranjevereniging Drachten wilde een persoonlijk geschenk aanbieden aan het bruidspaar. De keuze voor een Fries paard uit Drachten was volgens R. van Boekel van de Oranjevereniging snel gemaakt. Het is een mooi symbool van de provincie en er lopen immers altijd Friese paarden voor de gouden koets.

De vereniging opende een gironummer en in de plaatselijke winkels stonden bussen waarin een bijdrage kon worden gedaan. In twee weken was 2500 euro bijeengebracht. Voor een een volwassen Friese merrie was een bedrag van 7000 euro nodig.

De koninklijke stallen waren aanvankelijk enthousiast over het initiatief. Pas vorige week kreeg de vereniging van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) per brief meegedeeld dat het geschenk niet op prijs werd gesteld. Van Boekel denkt dat de RVD liever wil dat het geld gestort wordt in het fonds voor het nationaal huwelijksgeschenk.

Misschien geeft de oranjevereniging het bijeengebrachte bedrag aan dit fonds. "Maar liever willen we alsnog een persoonlijk geschenk aanbieden, eventueel verderop in het jaar" , aldus Van Boekel.