KABUL - De Verenigde Naties hebben 21 mensen uitgekozen die een commissie moeten vormen om uiteindelijk een nieuwe regering van Afghanistan te kiezen. De Afghaanse interim-premier Karzai heeft dit vrijdag gezegd.

Op een persbijeenkomst samen met secretaris-generaal Kofi Annan van de VN noemde hij de 21 namen op. Volgens Karzai is de lijst zorgvuldig en onpartijdig samengesteld. De interim-premier zei wel een paar namen te herkennen, maar de meesten toch niet. "Dat toont wel aan dat het écht een onpartijdige commissie is", zei Karzai.

De commissie moet een Loya Jirga, een raad van stamoudsten, vormen die de regeringsleden uitkiest die na de zes maanden interim-regering het land voor anderhalf jaar zullen leiden. "Het was niet makkelijk de lijst samen te stellen", zei Kofi Annan. De VN-topman vertelde dat was begonnen met maar liefst driehonderd namen.

Annan bezoekt vrijdag de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij kwam vanuit Pakistan aan in de Afghaanse hoofdstad met een vliegtuig van Qatar Airways. De VN-topman ging naar een school, waar onder het streng islamitische Talibanbewind geen meisjes mochten komen. Nu krijgen de meisjes weer les.

"Kijk eens hoe gelukkig ze zijn, nu ze weer terug zijn op school", zei Annan. Eerder brachten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell en de Britse premier Blair een bezoek aan Kabul.