DEN HAAG - PvdA en SP in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over het verleden de Argentijnse pater Rafael Braun die tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima een gebed uitspreekt.

Volgens het weekblad Vrij Nederland blijkt uit bijdragen van Braun aan het katholieke maandblad Criterio in de jaren zeventig en tachtig dat de priester een bewonderaar was van de Argentijnse ex-dictator Videla. Braun beschouwde Videla als een 'morele autoriteit' die opkwam voor de 'Argentijnse beschaving'.

Máxima zei tijdens het vrijdag uitgezonden televisie-interview Braun te beschouwen als "een vriend, een geweldige en heel inspirerende man".

De auteur van het artikel in Vrij Nederland, Jan Thielen, heeft de priester vorig jaar in Argentinië gesproken. Toen zou Braun hebben verklaard dat "het onvermijdelijk is om te folteren bij het bestrijden van subversie".

PvdA-Kamerlid Rehwinkel zegt er vanuit te gaan dat het kabinet "heel zorgvuldig heeft gekeken naar de gastenlijst en naar de personen die een bijdrage leveren aan de kerkelijke inzegening". "Ik verwacht dat ook het kabinet streeft naar een onomstreden plechtigheid", zegt Rehwinkel. PvdA en SP willen van het kabinet over het verleden van Braun horen. SP'er Kant heeft schriftelijke vragen aan premier Kok gesteld. Rehwinkel zegt er vanuit te gaan dat de Rijksvoorlichtingsdienst zelf duidelijkheid zal scheppen.

Volgens SP'er Kant kan Braun niet aanwezig zijn bij de huwelijksplechtigheid. "Zijn aanwezigheid is niet te rijmen met de belofte van de minister-president om rekening te houden met de gevoelens van de slachtoffers en nabestaanden van het Videla-regime", zegt Kant.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft woensdagochtend gemeld dat het bruidspaar de keuze heeft gemaakt om Braun een beperkte rol tijdens de huwelijksinzegening te laten vervullen. "De regering heeft nagegaan of er feiten en omstandigheden zijn, die het vervullen van deze rol in de weg zouden kunnen staan. Hiervan is niet gebleken", aldus de RVD in een verklaring.

/HUWELIJKPriester Máxima in opspraak