WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, heeft dinsdag fel uitgehaald naar mensen en organisaties die de behandeling van gevangenen op de marinebasis Guantanamo op Cuba hebben bekritiseerd.

De bewindsman verdedigde een uur lang de wijze waarop de VS de Taliban- en Al Qaeda-gevangenen behandelt. "Ik heb geen flinter bewijs gevonden dat iemand niet menselijk is behandeld, ondanks alles wat we de afgelopen drie dagen hebben gelezen en gehoord", zei Rumsfeld op het Pentagon.

"De beschuldigingen, gedaan van een veilige afstand, dat de mannen en vrouwen in de Amerikaanse strijdkrachten de gevangenen niet behoorlijk behandelen, zijn gewoon niet waar", aldus een verbeten kijkende Rumsfeld. Hij herhaalde dat veel van de gevangenen gevaarlijk zijn, maar benadrukte dat "geen enkele gevangene kwaad is berokkend. Geen enkele gevangene is slecht behandeld".

"Het is verbazingwekkend wat een inzicht mensen kunnen krijgen van een afstand van 7000 kilometer", zei de minister naar aanleiding van vragen die in het Britse parlement zijn gesteld over de vermeende slechte behandeling van gevangenen. Hij wees erop dat de kritiek niet afkomstig is van de Britse regering.

Afgevaardigden van het Internationale Rode Kruis (ICRC) zeiden dinsdag dat ze volledige toegang hadden gekregen tot de gevangenen in Guantanamo. Zij mochten ook met hen spreken. Het ICRC zei niet bij de controverse betrokken te willen worden. Als er veranderingen nodig zijn, zal dat op discrete wijze worden aangekaart.