CALGARY - Stoer, opvallend en een supermooi design. De drie Nederlandse schaatsers die in Calgary tijdens de training als eersten in het nieuwe olympische schaatspak trainden, waren unaniem enthousiast. De outfits zijn inmiddels op maat gemaakt en voorzien van de oranje/blauwe bedrukking die ook volgende maand tijdens de Spelen in Salt Lake City te zien is.

"Ik vind 't lekker dat het er goed uitziet", meent Rintje Ritsma. "Het is een supermooi design." De schaatser van TVM kiest van de drie door Nike ontworpen tenues waarschijnlijk het middelste, dat balanceert tussen zeer aerodynamisch (het sprintpak) en een meer ventilerend pak (voor stayers). Net als bij Carl Verheijen en Renate Groenewold moeten er nog enkele details worden veranderd, maar dat komt in orde. "Er is in ons hotel iemand speciaal aanwezig met een naaimachine. Aan onze wensen wordt voldaan", aldus Ritsma.

Groenewold noemt het opvallende uiterlijk met lichtblauw en fel oranje "stoer". "Het is totaal anders. Over de kleuren verschillen de meningen, maar ik ben wel enthousiast. En de warmte in het pak valt mij ook reuze mee." Hetzelfde geldt voor ploeggenoot Verheijen.

"Ik overweeg zelfs op de 5 kilometer het sprinterspak aan te trekken. Ik moet daar nog wel even wat testwedstrijden mee schaatsen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik halverwege flauw val. Maar op de Olympische Spelen wil ik het beste materiaal. En het sprinterspak is het meest aerodynamisch."

Kleuren

Gerard Kemkers, trainer van Groenewold en Verheijen, vindt de kleurencombinatie van het pak persoonlijk niet de gelukkigste. "Maar herkenbaar zijn ze wel. En het gaat erom dat de schaatsers zelf een vette lach op het gezicht toverden toen ze het voor het eerst aantrokken. Als iemand een goed gevoel bij zo'n outfit heeft, kan dat straks in de wedstrijd net het verschil maken."

De pakken werden eerder deze maand in Heerenveen gepresenteerd. Zes soorten materiaal zijn gebruikt om de kleding zo snel mogelijk te maken. Aan het ontwerp is vier jaar gewerkt. De tenues worden in Salt Lake ook gebruikt door de Amerikaanse en Australische schaatsers.