AMSTERDAM - Koninklijke achterklap: De jurk, de honeymoon, de exen, de kinder-eis: alle waar- en onwaarheden over het koninklijk paar.

De trouwjurk

Wie o wie mag DE jurk ontwerpen? Het is een nog niet uitgelekt geheim en de roddelbladen doen er werkelijk alles aan om de ontwerper te achterhalen. Volgens de één kiest Máxima voor een Argentijnse ontwerpster. Het gaat om een vrouw op leeftijd, die meer kleding voor Máxima ontwerpt. Zouden dat al die tuttige pakjes met hooggesloten kragen zijn? Nou, doe die maar niet dan.

Als andere naam rouleert Valentino. Deze Italiaanse glamourontwerper maakt trouwjurken voor de groten der aarde. De bruidsjapon voor Jennifer Lopez was ook van zijn hand. Zijn ontwerpen zijn niet te sexy, maar zeker niet te bedekt en erg vrouwelijk van lijn. Hopelijk stemt schoonmamma Beatrix in met deze keus.

In ieder geval zijn Máxima en schoonmamma betrapt tijdens een bezoekje aan Valentino in Rome. Maar dat kan ook voor het bestellen van het dagelijkse koninklijke kloffie zijn geweest. Alle Nederlandse ontwerpers zijn gepasseerd wat de bruidsjurk betreft, of ze moeten héél goed hun mond kunnen houden.

De huwelijksreis

Waar viert een koninklijk paar hun huwelijksvakantie? Volgens de roddelbladen heeft Máxima eens gezellig in wat reisbrochures gebladerd en haar oog laten vallen op een paar zonnige oorden als de Seychellen en Mauritius. Daar zag ze zich al minimaal twee weken met haar kersverse echtgenoot luieren, zonnebaden en natuurlijk koninklijke baby's maken.

Beatrix heeft het paar als attentie ongelimiteerd gebruik van haar privé-vliegtuig toegezegd, dus ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Maar wat doet Alexander? Die laat zijn ski's waxen voor een wintervakantie! Niks niet zonnebaden, maar de sneeuw in en skiën wil hij.

De huwelijksreis valt namelijk samen met de opening van de Winterspelen in Salt Lake City. En als lid van het IOC wil (moet?) hij daar natuurlijk bij zijn. Maar Máxima wil helemaal niet tijdens haar huwelijksreis opdraven voor de één of andere officiële verplichting, daar krijgt ze er nog genoeg van immers. Wie er hier aan het langste eind trekt, valt nog te bezien.

Het 'intieme' onderzoek

Op de covers stond het groot te lezen: 'Maxima heeft vruchtbaarheidsonderzoek gehad' en 'Door rugklachten kans op onvruchtbaarheid toekomstige koningin'. Want hoe leuk iedereen Máxima ook vindt, ze moet wel 'presteren'. Er moeten prinsjes en prinsesjes worden gemaakt en het liefst zo snel mogelijk. En dus opperden de bladen dat als voorwaarde voor het huwelijk een vruchtbaarheidstest moest worden ondergaan.

'Niet waar' reageerde de RVD en dat is een hoogst merkwaardige reactie. De Rijks Voorlichtingsdienst onthoudt zich namelijk meestal van commentaar als het om kant noch wal rakende speculaties en roddels gaat. Ze nemen niet eens de moeite te reageren. En nu dus wel. Hmmm, dat geeft te denken.

De exen

Dat Willem-Alexander al aardig wat vriendinnen heeft versleten, weten we allemaal. Het waren knappe en minder knappe meiskes, maar uiteindelijk bleek de voorkeur van de prins uit te gaan naar blonde vrouwen. En daar gaat hij nu ook mee trouwen.

Vreemd genoeg is er over de exen van Máxima bijna niets bekend. Behalve één. Toen net werd ontdekt dat Máxi met onze prins vree, was ze zo dom om haar naambordje bij de bel te laten zitten. En daar stond naast Zorreguieta nóg een naam bij het zelfde huisnummer. Het bleek om een jongeman te gaan, waarmee Máxima het appartement een tijdlang deelde. Of ze een relatie hadden of alleen 'roommates' waren, bleef duister.

Net op tijd waren (door de RVD?) al dit soort 'vlekjes' uit Maxima romantische verleden weggewerkt. Wij kunnen ons persoonlijk niet voorstellen dat zo'n warmbloedige dame als Máxima een geheel onbeschreven vel papier is wat de liefde betreft. Dus ook al zal haar bruidsjurk ongetwijfeld wit van kleur zijn, wij geloven niet dat die kleur symbolisch is voor de maagdelijkheid waarmee ze het huwelijk traditioneel zou moeten betreden.