AMSTERDAM - Miljoenen Nederlanders zullen op 2 februari voor de buis gekluisterd zitten of in Amsterdam langs de route staan om toch maar niets te hoeven missen van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima. Toch staat niet iedereen te juichen bij het huwelijk. Zo grijpt Comité Het Witte Plein de gelegenheid aan om tijdens een alternatief feest in Amsterdam enkele kritische noten met betrekking tot de monarchie te kraken: "Waarom krijgen de minima niks en Máxima alles?"

In Het Witte Plein hebben uiteenlopende organisaties zoals het Nieuw Republikeins GenootschapJonge SocialistenLatijns Amerika CentrumAmsterdam Anders/De Groenen

Vragen zoals waarom de Oranjes vasthouden aan hun privileges rondom de maatschappelijk omstreden hofjacht. En waarom ontvangt het koningshuis (belastingvrij) jaarlijks enkele miljoenen van de staat terwijl men een eigen vermogen heeft van miljarden? Of: hoe komt het dat het koningshuis al decennia lang banden onderhoudt met regeringsleiders met een slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten?

"We vinden het normaal om dat soort vragen rond de monarchie te stellen", meent Heemskerk. "Antwoorden geven we niet. Het Witte Plein is veeleer een platform voor mensen uit verschillende hoek die problemen hebben met de monarchie."

Rijtuig-toer

Wel wil Heemskerk nadrukkelijk stellen dat zijn organisatie niet tegen het huwelijk is. "Het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander is een privé-aangelegenheid tussen twee mensen. Daar zijn we niet tegen, we willen het huwelijk alleen aangrijpen om een discussie te beginnen."

"Anderzijds stuit de invulling van die dag sommigen wel tegen de borst. Als je ziet dat de hele binnenstad afgegrendeld wordt voor een ritje in een rijtuig van 15 minuten. Dat er 2200 militairen moeten opdraven voor een kwartiertje tv-beelden."

Het alternatieve feest van Het Witte Plein zal rond tien uur 's ochtends van start gaan en tot een uur of drie duren. Op het programma staan debatten over de monarchie en verder zullen er muzikanten, schrijvers en cabaratiers optreden.

De demonstratie zou aanvankelijk plaatsvinden op het Spui. Maar omdat de gemeente vond dat daar onvoldoende ruimte was, is inmiddels besloten dat de activiteiten op het Koningsplein gehouden zullen worden.