DEN HAAG - Ruim de helft van de Nederlanders (52 procent) verheugt zich op het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De bijzondere gebeurtenis op 2 februari 'scoort' daarmee iets beter dan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, waar 51 procent naar uitkijkt. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van bureau InterView-NSS in opdracht van de Nederlandse Staatsloterij.

De telefonische peiling onder ruim zeshonderd mensen ging over goede voornemens voor het komend jaar. Daarbij werd ook gevraagd naar de beleving van grote gebeurtenissen in 2002. Behalve het huwelijk en de Spelen kwam de komst van de euro aan bod. Bijna 43 procent gaf aan zich te verheugen op de nieuwe munteenheid.

Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlandse bevolking maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar, tegen 20 procent vorig jaar. De topdrie van goede voornemens is ten opzichte van voorgaande jaren onveranderd gebleven. Meer op de gezondheid letten (26,8 procent) doet het opnieuw goed. Daarna volgen helemaal stoppen met roken (15,5 procent) en meer aandacht besteden aan partner en gezin (7,3 procent).

Het gros van de ondervraagden (86,7 procent) heeft ook voor dit jaar geen bijzondere plannen gemaakt voor oud en nieuw. Dit percentage wijkt nauwelijks af van de voorgaande jaren. Het onderzoek werd gehouden in de tweede week van december.