AMSTERDAM - Geen koninklijk huwelijk zonder commercie. Het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander is daar geen uitzondering op: de etalages puilen uit van de huwelijksprullaria.

Zo heeft winkelketen Blokker een ruim assortiment huwelijksspullen. "Er zijn mensen die het echt heel mooi vinden, maar het merendeel schaft het toch voor de lol aan", aldus een woordvoerster van Blokker. Naast de mok met afbeelding van het bruidspaar, verkopen ook de servetten met afbeelding goed.

Aristo Promotions is een bedrijf dat zich al jaren bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe verzamelstukken voor de echte Oranjefans. Voor het huwelijk van de prins en Máxima heeft het bedrijf een aantal nieuwe artikelen op de markt gebracht. "Meer dan duizend verzamelaars nemen onze producten af. Ze zijn altijd erg blij als we met nieuwe vorstelijke geschenken komen", aldus een woordvoerder van Aristo. De verzamelaars kunnen nu ook speciale drop, pennen, mokken, buttons, en binnenkort bier kopen. "De mok met oor loopt het best, daarna op een mooie tweede plaats een blik met Willem-Alexander- en Máximadrop."

Het Nationaal Oranje Comité is verantwoordelijk voor het Nationaal Huwelijksgeschenk. Op zijn website kan de liefhebber producten uit de officiële cadeaushop bestellen met het enige echte logo. De shop wordt verzorgd door The Badge Company.

Een woordvoerder van Badge legt uit dat de meeste bestellingen worden geplaatst door bedrijven, scholen en gemeenten. Ook bij deze onlineshop staat de mok met foto op de eerste plaats. De opbrengst van de Oranjetoppers komt geheel ten goede aan het Nationaal Huwelijksgeschenk.